Nii süüdistatavaid kui ka kannatanuid on 11, vahendab Yle Uutiset.

Eriprokurör Mikko Sipilä ütles, et juhtumid leidsid aset Soome pealinnapiirkonnas.

Organisatsiooni kahtlustatakse kümnete töötajate petmises Soome tööle sunnitöö laadsetes tingimustes. Kuritegelikuks tuluks hinnatakse 2,3 miljonit eurot.

Süüdistatavad asutasid ettevõtteid ja värbasid töötajaid Soome erinevatele ehitustöödele. Töötajad registreeriti füüsilisest isikust ettevõtjateks.

„Politsei andmete järgi kasutasid kahtlustatavad näiteks ära kannatanute keeleoskuse puudumisest ja vaesusest tekkinud sõltuvat seisundit tööandjast. Lisaks sellele kahtlustatakse eeluurimises, et osa töötajate vastu kasutati vägivalda ja sellega ähvardamist,“ ütles juurdluse juht, kriminaalkomissar Marko Heinonen Soome keskkriminaalpolitsei pressiteates.

Majutus pidi olema tasuta. Palgad jäid täielikult või osaliselt saamata.

„Majutuse eest on ikkagi tulnud maksta ja töötajate palkadest on maha arvestatud erinevaid kulutusi näiteks töörõivaste ja -vahenditega seoses, milles ei lepitud varem kokku. Tööandja tegi kannatanutele rahatrahve ja võttis palgast maha summasid, mida põhjendati näiteks puudumise, halvasti tehtud töö või telefoni kasutamisega tööajal,“ ütles Heinonen.

Ohvrid olid peamiselt Läti, Eesti ja Ukraina kodanikud.

Eeluurimise käigus tuvastati 21 võimaliku raskekujulise inimkaubanduse ohvrit. Tegelikkuses võib see arv olla palju suurem. Soome politsei hinnangul värbas organisatsioon aastatel 2020-2022 välismaalt Soome sadu töötajaid.

Kuriteos kahtlustatakse peamiselt Eesti isikuid.

Soome ehitusettevõtteid, kus kannatanud töötasid, kuritegudes ei kahtlustata.