„Nad esitasid absurdsed süüdistused, mille järgi ähvardab mind 30 aastat kolooniat. Uurija Vidjukov ütles eile, et sellest juurdlusest on eraldi eraldatud terrorismijuurdlus selle kohta, et ma panen vanglas istudes toime terroriakte. Ja selles asjas hakkab minu üle eraldi kohut mõistma sõjaväekohus,“ ütles Navalnõi, esinedes videoühenduse teel Moskva Basmannõi kohtus, vahendab TASS. „Mind ähvardab selles asjas 30 aastat, paistab, et järgmises eluaegne.“

Basmannõi kohtus toimus täna istung, kus arutati Navalnõi jaoks tema ekstremismikohtuasja materjalidega tutvumise aja piiramist. Kohus kuulutas istungi kinniseks, viidates uurimissaladusele. Navalnõi ja tema kaitsjate sõnul on juurdlusmaterjale 196 köidet.

Kohus otsustas, et nende 196 köitega tutvumiseks antakse Navalnõile kümme päeva, teatas Mediazona. Tähtaeg on 5. mai.

Praegu kannab Navalnõi karistust paranduslikus koloonias nr 6 Vladimiri oblastis. 2022. aasta märtsis mõisteti ta üheksaks aastaks range režiimiga kolooniasse kelmuse ja kohtu solvamise eest.

2022. aasta oktoobris teatas Navalnõi, et tema vastu algatati uus kriminaaljuurdlus. Venemaa uurimiskomitee süüdistab teda terrorismi propagandas ja ekstremismis, ekstremistliku tegevuse finantseerimises ja natsismi rehabiliteerimises. Navalnõi kaasvõitleja Leonid Volkovi sõnul on see poliitiline kohtuasi, millega kuulutatakse kogu Korruptsioonivastase Võitluse Fondi (FBK) tegevus alates 2011. aastast tagasiulatuvalt ekstremismiks ja Navalnõile nõutakse 35-aastast vanglakaristust.