Sudaanis on juba päevi kestnud vägivald rivaalitsevate sõjaväelaste vahel. Umbes 185 inimest on kolme päeva jooksul hukkunud ja üle 1800 vigastada saanud, teatas ÜRO. Hartumis on toimunud õhurünnakud, antud suurtükituld ja tulistatud laskurrelvadest, vahendab BBC News.

„See tegevus oli hoolimatu, see oli vastutustundetu ja loomulikult ebaturvaline,“ ütles Blinken ameeriklaste tule alla sattumise kohta.

Iirimaa välisminister Micheál Martin kinnitas, et Euroopa Liidu suursaadik O’Hara ei saanud tõsiselt viga. Martin nimetas rünnakut diplomaatide kaitse kohustuse rängaks rikkumiseks. Martini sõnul on O’Hara väljapaistev Iiri ja Euroopa diplomaat, kes teenib Euroopa Liitu kõige keerulisemates tingimustes.

„Me täname teda tema teenistuse eest ja kutsume viivitamatule vägivallast loobumisele Sudaanis ning dialoogi jätkamisele,“ ütles Martin.

Euroopa Liidu välispoliitikajuht Josep Borrell teatas varem Twitteris, et diplomaatiliste ruumide ja personali kaitse on Sudaani võimude esmane vastutus.

Euroopa Liidu esindaja Nabila Massrali ütles AFP-le, et Euroopa Liidu delegatsiooni ei evakueeritud pärast rünnakut Hartumis. Ta kinnitas aga, et personali julgeolek on prioriteet.

USA rahvusliku julgeoleku nõukogu esindaja John Kirby ütles, et praegu ei ole plaane ka USA personali evakueerimiseks.