Dokumendi on ette valmistanud riigiduuma SRÜ, Euraasia integratsiooni ja kaasmaalastega sidemete hoidmise komitee.

„Vene Föderatsiooni föderaalkogu riigiduuma mõistab otsustavalt hukka Läti, Leedu ja Eesti juhtkonna repressiivpoliitika venekeelse elanikkonna suhtes,“ kirjutavad algatuse autorid dokumendi kaaskirjas.

Komitee väidab, et 80 aastat tagasi põletati praeguse Valgevene ja Venemaa territooriumil küünilise nimega operatsiooni „Talvelummus“ käigus maha üle 430 küla ja hävitati üle 13 000 rahumeelse elaniku. Sealjuures moodustasid komitee sõnul enamiku „karistussalklastest“ lätlased, leedulased ja eestlased kiirkorras moodustatud politseipataljonides.

„Balti riikides aetakse juba ammu repressiivpoliitikat ning elavnevad natsionalism ja sallimatus venelaste vastu. Normiks on saanud julmad russofoobsed tagakiusamised, laste kiusamine koolides ja isegi lasteaedades, ajakirjanike jälitamine, kultuuri- ja mälupärandi hävitamine, ajalooliste faktide muutmine,“ öeldakse dokumendis.

Komitee teatab ka, et Balti riikides on võetud kurss vene keele totaalsele väljatõrjumisele kõigist ühiskonnaelu sfääridest, massiteabevahenditest ja haridussüsteemist ning võimud ei varja neofašistlikke sümpaatiaid, toetades iga-aastasi SS-leegionäride rongkäike ja keelustades samaaegselt „Surematu polgu“ aktsioonid Baltimaad natside käest vabastanud veteranide mälestuseks.

„Riigiduuma liikmed astuvad välja igasuguste diskrimineerimise ilmingute vastu rassi, nahavärvi, rahvuse või etnilise päritolu ning poliitiliste või muude veendumuste alusel ning nõuavad Balti riikide võimudelt ja russofoobiat õhutavatelt lääneriikidelt rahvusvahelise õiguse põhimõtete järgimist ja venekeelse elanikkonna põhiõiguste kitsendamise lõpetamist,“ öeldakse dokumendis.

Jaga
Kommentaarid