„President Putinil on deklareeritud Ukrainasse sissetungimise eesmärgiks saada vähem NATO-t,“ ütles Stoltenberg NATO Brüsseli peakorteris ajakirjanikele. „Ta saab täpselt vastupidise... Soome täna ja ka Rootsi saavad alliansi täieõiguslikeks liikmeteks.“

Soomel on Venemaaga enam kui 1300-kilomeetrine piir, mis tähendab, et NATO-Venemaa piiri pikkus umbes kahekordistub, ja Moskva on sellele reageerinud lubadustega tugevdada oma jõude Loode-Venemaal.

Reageerides Moskva teadetele ütles Stoltenberg, et NATO hindab pidevalt enda positsioone, korraldab rohkem õppusi ja omab Põhjala piirkonnas suuremat kohalolekut.

Stoltenberg pisendas taktikaliste tuumarelvade Valgevenesse paigutamise tähtsust.

„Seni ei ole me näinud mingeid muutusi Venemaa tuumahoiakus, mis vajaks mingeid muudatusi meie hoiakus, aga me jääme valvsaks, me jälgime hoolikalt, mida nad teevad, ja me astume vajalikke samme, et alati tagada, et meil oleks kõigi liitlaste jaoks usutav heidutus,“ ütles Stoltenberg.

Stoltenbergi sõnul ei ole NATO laienemine Põhjamaades mõeldud konflikti provotseerimiseks, vaid rahu säilitamiseks.

„[Soome] saamisega täieõiguslikuks liikmeks kõrvaldame me Moskvas valearvestuse ruumi NATO valmisoleku kohta Soomet kaitsta ja see muudab Soome ohutumaks ja NATO tugevamaks,“ märkis Stoltenberg.