Venemaa esitatud resolutsiooniprojekti poolt hääletasid ainult Venemaa, Hiina ja Brasiilia, ülejäänud 12 liiget jäid erapooletuks. Resolutsiooni heakskiitmiseks on vaja vähemalt üheksa poolthäält ning Venemaa, Hiina, Prantsusmaa, USA ega Suurbritannia ei tohi sellele vetot panna, vahendab Reuters.

Venemaa esitas resolutsiooniprojekti eelmisel kuul.

„Ilma objektiivse ja läbipaistva rahvusvahelise juurdluseta ei paljastata tõde juhtunu kohta,“ ütles Venemaa suursaadik ÜRO-s Vassili Nebenzja enne hääletust.

Nord Streami gaasitorude plahvatused toimusid Rootsi ja Taani majandusvööndis. Eelmisel kuul teatasid Rootsi, Taani ja Saksamaa, et nende riiklike ametkondade juurdlused kestavad endiselt ja Venemaad on sellest teavitatud.

Nad teatasid ühises kirjas ÜRO julgeolekunõukogule, et kahjustused tekitasid „võimsad plahvatused sabotaaži tõttu“. USA ja NATO on seda intsidenti samuti sabotaažiks nimetanud.

Enamik julgeolekunõukogu liikmeid, kes jäid erapooletuks, ütlesid, et tegid seda seetõttu, et riikide juurdlustel tuleb lasta lõpule jõuda, enne kui kaaluda, kas on vaja mingit tegevust ÜRO-s.

Venemaa kaebab, et teda ei hoita riikide juurdlustega kursis. Moskva väidab tõendeid esitamata, et plahvatuste taga olid lääneriigid.

„Ühendriigid ei olnud sellega kuidagi seotud. Punkt,“ ütles USA suursaadiku asetäitja ÜRO-s Robert Wood, kes süüdistas Venemaad püüdes „diskrediteerida riiklike juurdluste käimas olevat tööd ja eelarvamuslikus suhtumises igasugustesse järeldustesse, millele need jõuavad, mis ei lange kokku Venemaa ette kindlaks määratud ja poliitilise narratiiviga“.

Jaga
Kommentaarid