Gandhit ei panda kohe trellide taha. Ta vabastati 30 päevaks kautsjoni vastu ja ta esitab otsuse kohta apellatsioonikaebuse, vahendab BBC News.

„Miks on kõigi nende varaste perekonnanimi Modi? Nirav Modi, Lalit Modi, Narendra Modi,“ ütles Kongressipartei parlamendiliige Gandhi 2019. aasta aprillis enne eelmisi parlamendivalimisi Karnataka osariigis.

Nirav Modi on tagaotsitav India teemandimagnaat ja Lalit Modi India kriketiliiga Indian Premier League endine juht, kellele India kriketiliit eluaegse keelu kehtestas. Gandhi väitis, et ta tegi selle avalduse, et tõsta esile korruptsiooni, ja see ei olnud suunatud ühegi kogukonna vastu.

Kaebuse esitas Gandhi peale India valitseva erakonna Bharatiya Janata parlamendiliige Purnesh Modi, kes ütles, et Gandhi avaldus laimas kogu „Modide kogukonda“.

India laimuseadus on Suurbritannia koloniaalvõimu aegne pärand, mille järgi saab laimu eest karistada kuni kaheaastase vangistuse, trahvi või mõlemaga.

Sõnavabaduse eestvõitlejad on tihti väitnud, et seadus on vabaduspõhimõtete vastane ja et poliitikud kasutavad seda kriitikute vaigistamiseks.

2016. aastal esitasid tippppoliitikud, sealhulgas Gandhi, taotluse laimu dekriminaliseerimiseks, aga India ülemkohus jättis seaduse jõusse, öeldes, et õigus sõnavabadusele ei saa tähendada, et kodanik võib teist laimata.

Gandhi kuulub Nehru-Gandhi poliitilisse dünastiasse, mis on andnud Indiale kolm peaministrit. Tema vanavanaisa Jawaharlal Nehru oli India esimene ja kõige pikemalt ametis olnud peaminister. Tema vanaema Indira Gandhi oli riigi esimene naispeaminister ja isa Rajiv Gandhi oli India noorim peaminister.

Nende erakond, Kongressipartei valitses Indiat pea katkematult alates iseseisvumisest 1947. aastal kuni 2014. aastani, kui Modi erakond Bharatiya Janata valimistel suurvõidu saavutas.