Varem on Delfilegi väidetud, et Henrik Hololei reisid olid reeglitekohased ning kõik võimalikud huvide konfliktid „hoolikalt kaalutud ja välistatud“.

Kuid esmaspäeval avaldas Euroopa Komisjoni pressiesindaja, et need reeglid tähendasid, et Hololei ise oligi vastutav isik, kes otsustas, et tema reisimine ei tekitanud huvide konflikti. Praeguste reeglite kohaselt peavad sellised peadirektorid nagu Hololei selle otsuse ise vastu võtma, ütles pressiesindaja Brüsselis pressikonverentsil.

„Kutse ja kontekst, milles peadirektor reisis, tagasid talle hinnangu andmiseks vajalikud elemendid,“ vahendas ajakiri Politico Euroopa Komisjoni pressiesindajat. Mida see täpsemalt tähendama peaks, pressiesindaja ei selgitanud.

Eelmisel nädalal paljastas Politico, et Euroopa Komisjoni transpordiosakonna peadirektor Hololei lendas aastatel 2015–2021 lennufirma Qatar Airways äriklassis üheksa korda tasuta, sealhulgas kuus reisi perioodil, mil EL-Katari vahel lennunduslepingut koostati. Neli neist lendudest maksis kinni Katari valitsus või Katari valitsusega seotud ettevõtted.

Küsimusele, kas Hololei peaks tagasi astuma, keeldus pressiesindaja otsest vastust andmast, öeldes: „Kõik oli kooskõlas tol ajal kehtinud reeglitega.“

Komisjon kinnitas, et ka Hololei majutuse eest maksid kolmandad isikud. Pressiesindaja ütles, et ametnikud uurivad, kas nende reiside ajal on tasutud muid reisikulusid või -kulusid.

Esmaspäeval algatas ELi ombudsman Emily O’Reilly asja uurimise.