Saladuste märkmik: enda sõnul on Kaja Kallas pannud sinna kirja, mis erakondade poole erinevate valimistulemuste puhul pöörduda. Lõpuks oleneb kõik pühapäeval selguvast matemaatilisest tegelikkusest.

Kolme kuuga on Reformierakonna reiting 5% langenud. Valimistulemus tuleb tõenäoliselt eelmise korra lähedale. Mis vahepeal juhtus?

Me oleme valitsusvastutuse olukorras, kus on sõda ja inflatsioon. Sellist inflatsiooni pole olnud tervel taasiseseisvuse ajal. Me ei ole nendes kriisides süüdi. Oleme püüdnud teha võimalikult hästi, aga inimesed on väsinud. Täpselt nii, nagu Churchill kaotas valimised pärast sõda. On palju teisigi selliseid näiteid. Inimesed tahavad midagi uut, võib-olla see on see [põhjus].

Kas kardate déjà-vu’d viimastest valimistest? Olete näinud viimastel nädalatel lähedalt nii Helir-Valdor Seedrit, Martin Helmet kui ka Jüri Ratast. Neil võivad olla hääled koos. Kas nad teevad ka seekord koalitsiooni ära?

See võimalus on. Demokraatia on selline, et kui numbrid tulevad kokku ja kui viimane uuring näitab õigeid andmeid, siis on meil EKRE-ga väga väike vahe. Küsimus on, kes saab valitsuse moodustada, kas Martin Helme või mina. Mida olen püüdnud vältida, on eelmisel korral tehtud vead. Tagantjärgi samas tean, et need olid otsitud põhjused, sest kokkulepe oli koos. Püüame saada kõigiga läbi ja leida ühisosa lootuses, et meil see võimalus on.

Kas usute Isamaa poliitikute viimase aja juttu, et neil on raske teha koostööd erakondadega, kes räägivad eesti emakeelega elanikkonnale üht, venekeelsele teist juttu. Helir-Valdor Seeder mainis eile Prigožinit. Nad justkui hoiaksid teie poolele. Kas tunnete ise ka sama?

Meil on olnud täitsa hea koostöö valitsuses, see on tõsi. Kui mõtleme jällegi eelmiste valimiste eelsele ajale, siis mäletatavasti Jüri Ratas vandus, et tema EKRE väärtustega koostööd ei tee. Sellest lubadusest ei peetud kinni. Kui seda sõnastust kuulata, siis seal on päris palju taganemisruumi. Aga loomulikult olen avatud igasugustele kombinatsioonidele. Lõpuks taandub see ikkagi matemaatikale – kellel tulevad hääled kokku ja kelle oleme välistanud. Pidasin eelmisel korral ja pean ka sel korral kinni sellest, et me ei mahu EKRE-ga ühte valitsusse. Kõigi teistega on see ühisosa olemas.

Kui ruttu pärast valimisõhtut võiksid ametlikud koalitsiooniläbirääkimised pihta hakata?

Kõigil on oma protseduurid. Mina sooviks alustada võimalikult kiiresti. Olen oma inimestele ka hoiatusi andnud, et esmaspäeva hommikul pärast valimisi teeme nõupidamise ja siis teeks teatud erakondadele ka ettepaneku alustada läbirääkimisi. Ma üritan nüüd vältida seda viga, et kohtuda erinevate erakondadega ühisosa otsimiseks. Seda kasutati hiljem meie vastu. Seda ei teeks, vaid mõtleks läbi, teeks ettepaneku ja loodetavasti jõuaks nende läbirääkimistega ka tulemuseni.