Eriti kriitilised on 0 negatiivse grupi varud Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuses, kuid olukord pole kiita ka Tartu Ülikooli kliinikumi verekeskuses. Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuses on peale 0 negatiivse puudu veel A negatiivse ja B negatiivse grupi verd, muud gruppide varud on praegu täidetud. Tartu Ülikooli kliinikumis pole ühegi veregrupi varud täielikult täidetud, kuid enim vajatakse 0 negatiivset, A positiivset ja B negatiivset verd.

Doonoriks saab minna täisealine vähemalt 50 kg kaaluv terve, puhanud ja söönud inimene. Ajutiselt ei saa verd loovutada juhul, kui põed parasjagu mõnd haigust, oled tarvitanud vereloovutusele eelneval või samal päeval alkoholi või oled viimase aasta jooksul reisinud eksootilistes riikides, kus esineb malaariat või muid Eestis harva esinevaid nakkusi.

Samuti ei saa verd annetada siis, kui sulle või sinu partnerile on viimase nelja kuu jooksul tehtud vereülekandeid, nõelravi, tätoveeringuid või naha augustamisi. Naised ei tohi verd loovutada raseduse ja imetamise ajal ning mitte varem kui kuus kuud pärast sünnitust. Valuliku või vererohke menstruatsiooni ajal pole vereandmine soovitatav.

Enne vereloovutust hinda oma tervise seisundit. Vereloovutusele eelneval ja samal päeval tarbi rohkesti mahla või vett ja söö väherasvast toitu. Enne vereloovutust tuleb kindlasti süüa, vältides rammusaid toite. Paar tundi enne vereloovutust ei tohi suitsetada ega tarvitada mokatubakat. Ka tasub vältida samal ja järgneval päeval suuremat füüsilist pingutust, saunaskäiku ja ujumist.