Kriminaalmenetlus algatati eile vastavalt Läti kriminaalseaduse paragrahvile, mis puudutab Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa toime pandud genotsiidi, inimsusevastaste kuritegude, rahuvastaste kuritegude ning Läti ja tema rahva vastaste kuritegude avalikku ülistamist, eitamist, õigustamist või olulist pisendamist. Seadus näeb sellise tegevuse eest ette vabadusekaotuse kuni viis aastat, ühiskondlikult kasulikku tööd või trahvi, vahendab Läti Delfi.

Eeluurimist Grevcova tegevuse üle alustati seoses 22. jaanuaril TikTokis avaldatud videoga seimi liikme okupatsioonide muuseumi külastusest.

Grevcova TikToki kontole pandi üles ja võeti hiljem maha venekeelne video, milles Grevcova teatas, et tuli „niinimetatud okupatsioonide muuseumi“. Grevcova ütles videos, et muuseumi ekspositsioon „ei vasta faktidele“ ja et giid räägib „paralleelsest, väljamõeldud ajaloost“.

„Mis muuseum see on ja miks, millistel eesmärkidel see loodud on? (...) Me vaatasime kõiki eksponaate ja mõistsime – ohh, kuidas meid lollitatakse, kuidas meid lollitatakse,“ kuulutas Grevcova videos.

Riia Vidzeme eeslinna kohtus on praegu arutusel ka teine menetlus, milles Grevcovat süüdistatakse valeandmete esitamises oma hariduse ja töökoha kohta Läti keskvalimiskomisjonile.

Jaga
Kommentaarid