„Keskerakonna astmelise tulumaksu pakett koos tulumaksuvaba miinimumi tõstmisega alampalgani tagab solidaarsema ühiskonna ning suurendab keskklassi sissetulekut kuni 1740 euro võrra aastas,“ märkis Keskerakonna aseesimees Tanel Kiik pressiteate vahendusel. „Arvestades, et Eesti on Euroopa üks kiireima hinnakasvuga riike, on iga lisaeuro inimestele abiks. Ühiskondliku jõukuse õiglasemaks ringi jaotamiseks maksustame kahekordset Eesti keskmist palka ületava sissetuleku kõrgema maksumääraga.“

Keskerakonna astmeline tulumaks on Tanel Kiige sõnul lihtne ja õiglane ning koosneb kolmest sammust: tõstame maksuvaba tulu kõigil alampalgani, mis on 2023. aastal 725 eurot; kuni kahekordse keskmise palgani (ca 3400 eurot) kehtib praegune 20% tulumaks ja kahekordset keskmist palka ületavalt summalt tuleb maksta 30% tulumaksu.

Keskerakonna pakutava muudatuse korral võidavad näiteks alampalka teenivad inimesed võrreldes praegusega 540 eurot aastas.

Tanel Kiik

„Keskerakonna pakutava muudatuse korral võidavad näiteks alampalka teenivad inimesed võrreldes praegusega 540 eurot aastas,“ märgib Tanel Kiik. „Eestis oli käesoleva aasta teises kvartalis alampalka või sellest vähem teenivaid töötajaid üle 52 tuhande, kelle igapäevane toimetulek on rekordilise hinnatõusu tõttu kõige enam löögi all. Ühte kuni kahte keskmist palka teenivate inimeste võit tuleb kuni 1740 eurot aastas. Maksukoormus tõuseb ainult kõige jõukamal 10% ühiskonnast, kelle sissetulek võimaldab senisest enam Eestimaa arengusse panustada.“

Keskerakonna volikogu esimees Tõnis Mölder toob välja, et Keskerakonna maksupakett on õiglasem ja loogilisem kui Reformierakonna ühetaoline lähenemine.

„Reformierakonna pakutud maksumuudatustest saavad madalapalgalised vähem kasu ning kõige suurem võit ootab hoopis kõrgepalgalisi. Samal ajal võtaks see jõukaid soosiv lahendus riigieelarvest ligi 100 miljonit eurot rohkem kui Keskerakonna astmeline tulumaks. Seda raha on õigem kasutada pensionite tõstmiseks, ravijärjekordade lühendamiseks ja meie laste haridusse investeerimiseks,“ võrdles Tõnis Mölder.

Jüri Ratas: valitsus on lakanud töötamast

Keskerakonna esimees Jüri Ratas tõi 21-protsendilise hinnatõusu taustal esile oma nägemuse, mille kohaselt on ametisolev valitsus lakanud töötamast. „Mulle tundub, et see piin võiks lõppeda,“ sõnas ta tänasel partei volikogu istungil. „Valitsus on lakanud töötamast ja on valimiste režiimil.“

Jüri Ratase sõnul näitavad viimase aja sündmused selgelt, et valitsuse tähelepanu on koondunud sisemiste erimeelsuste lahendamisele ja inimeste toimetuleku eest seismine on jäänud tagaplaanile.

„Uppuja päästmine tundub olevatki praegu uppuja enda teha. Valitsusel on muid tegemisi,“ nentis Jüri Ratas. „Ettevõtlusminister on konfliktis ettevõtjatega ja leiab, et ega elektrihind ettevõtlust mõjutagi. Siseminister soovis lasteaedasid ehitada ja Isamaa erakond toetab enesega seotud mittetulundusühinguid. LNG laeva ja sadamaga on ikka segadus ja omavahel tuleb raadiokutsungeid vahetada, et peaminister ja ministrid teineteist tabaksid. Seejuures väidab peaminister, et tal ei olnud valitsuse katuserahadest teada, endine Reformierakonna rahandusminister aga ütleb, et rahajagamise soov ei saanud kellelegi tulla üllatusena.“

Ratas märkis, et vaatamata lähenevatele valimistele eeldaks ta valitsuselt siiski tegevust, „mis ei tundu täieliku tsirkuse või kreisiraadiona, sest tegelikult on ju asjad naljast kaugel“.