Kolmest kohtunikust koosnenud kolleegium leidis, et peronist Fernández on süüdi pettuses, aga mitte kuritegeliku organisatsiooni juhtimises, mille eest oleks karistus olnud 12-aastane vangistus. Tegemist on esimese korraga, kui Argentina asepresident on ametis olles kuriteos süüdi mõistetud, vahendab Associated Press.

Otsus ei jõustu enne, kui on menetletud kõiki apellatsioonikaebusi, mis võib võtta aastaid. Fernández on selle aja jooksul vahistamise suhtes puutumatu, kuni ta valitud ametis püsib.

Fernández ise nimetas end „kohtumaffia“ ohvriks.

Fernándezi toetajad lubasid riigi halvata üleriikliku streigiga. Nad kogunesid Buenos Airese kesklinna ja marssisid föderaalkohtu hoone juurde, tagudes trumme ja karjudes.

Fernández eitas kõiki süüdistusi. Teda süüdistati riigihangete andmises tema perekonnaga lähedalt seotud ehitusmagnaadile.

Prokuratuuri väitel suunas 69-aastane populist Fernández 51 riigihanget Lázaro Báezile, kes samuti kuueks aastaks vangi mõisteti.

Prokurörid Diego Luciani ja Sergio Mola teatasid, et Báezi ettevõte asutati tulu saamiseks pettusega võidetud hangetelt, mis läksid pakutust kallimaks maksma ja jäid lõpetamata. Ettevõte haihtus pärast Fernándezi 2010. aastal surnud abikaasa Nestor Kirchneri ja seejärel tema enda 12 aastat kestnud võimuolekut.

Fernándezi üle on käimas ka teisi kohtuprotsesse, kus teda süüdistatakse muu hulgas rahapesus. See asi hõlmab ka tema poega ja tütart.