MTÜ Ühiskonnauuringute Instituut ja uuringufirma Norstat Eesti AS koostöös küsitletakse iga nädal inimeste erakondlikku eelistust. Selle kohaselt annaks praegused valimised Keskerakonnale 14 kohta, Eesti 200 saaks parlamendis üheksa kohta, Isamaa seitse ning sotsiaaldemokraadid kuus.

Järgmised riigikogu valimised toimuvad märtsis 2023.

Viimase arvamusküsitluse tulemuste põhjal toetab Reformierakonda 31,7%, konservatiivset rahvaerakonda (EKRE) 27,5% ja Keskerakonda 14,1% valimisõiguslikest kodanikest.

Liidrikohal püsiva Reformierakonna toetus on viimase kolme nädalaga tõusnud 1,7%. Teisel kohal asuva EKRE toetus on kõrgeimal tasemel alates 2019. aasta algusest. Suurima muutuse tegi kolmandal Keskerakonna toetus, mis langes nädalaga 1,3%. Keskerakonna toetus ei ole Norstati küsitlustes varem nii madal olnud.

Esikolmikule järgnevad äsja juhti vahetanud parlamendiväline Eesti 200 (9,2%), Isamaa (7,4%) ning sotsiaaldemokraadid (6,6%). Koalitsioonierakondi toetab kokku 45,7% ja opositsioonierakondi 41,6% vastajatest.

Viimased koondtulemused kajastavad küsitlusperioodi 20. septembrist 17. oktoobrini ning kokku küsitleti 4003 valimisealist Eesti kodanikku.

Tulemuste presenteerimisel on Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat keskendunud viimase nelja nädala koondtulemusele. Sel kujul erakondade toetusprotsentide arvutamine tasandab üksikutes küsitlustes esinevad kõikumised, mis tulevad nii suuremast statistilisest veast kui lühiajalise mõjuga sündmustest.

Valimi võimalikult esindusliku jagunemise eesmärgil teostati küsitlused kombineeritud meetodil – telefoniküsitluses ning veebiküsitluses. Valimi andmed on tulemuste esinduslikkuse tagamiseks kaalutud vastavaks valimisõiguslike kodanike proportsionaalsele jaotusele peamiste sotsiaaldemograafiliste tunnuste alusel.