Väidetavalt rääkis Elon Musk otse Venemaa presidendi Vladimir Putiniga, enne kui säutsus Ukraina sõja lõpetamise ettepanekust, mille järgi oleks osa Ukraina territooriumist jäädavalt Venemaale loovutatud, vahendab VICE.

Eurasia Groupi tellijatele saadetud kirjas kirjutas Ian Bremmer, et Tesla tegevjuht Musk ütles talle, et Putin on „valmis läbirääkimisteks“ - seda aga ainult juhul, kui Krimm jääb Venemaale, Ukraina nõustub mingi alalise neutraalsuse vormiga ning kui Ukraina tunnustab Venemaa poolt Luhanski, Donetski, Hersoni ja Zaporižžja annekteerimist.

Bremmeri sõnul ütles Putin Muskile, et need eesmärgid saavutatakse „ükskõik, mis ka ei juhtuks“, kaasa arvatud võimalik tuumalöök, kui Ukraina tungib Krimmi. Bremmeri sõnutsi ütles Musk talle, et „tuleb teha kõik, et seda tulemust vältida“.

Elon Musk märkis Vice'i uudise peale Twitteris, et säärane info ei vasta tõele. „Olen rääkinud Putiniga vaid ühe korra ning see oli 18 kuud tagasi. Teemaks oli kosmos,“ märkis ta sotsiaalmeedias.

Musk märkis ühtlasi, et ei näe hetkel Putiniga Ukrainasse rahu toomise teemal suhtlemiseks mõtet. „Venemaa ja Ukraina nõudmised ei kattu praegu üldse - isegi mitte ligilähedaselt,“ märkis ta Twitteri kasutajate küsimustele vastates. Küll aga sõnas ta, et oleks valmis Putiniga suhtlema juhul, kui jutuks tuleks rakettidega seonduv.

Segased sõnumid

Eelmisel nädalal postitas Musk Twitteris sisuliselt samu jutupunkte, kuigi ta soovitas, et Ukraina ja Lääne poolt võltshääletustena hukka mõistetud referendumid annekteeritud territooriumidel tuleks ÜRO järelevalve all uuesti läbi viia.

Musk kutsus selle aasta alguses Putinit üksikvõitlusele ja ütles, et ta rääkis Putiniga videokõne teel eelmisel aastal. Musk sai Ukrainas populaarseks sõja algfaasis, kui saatis oma Starlink internetiterminalid, et hoida riigi sõjaväelased pärast Venemaa sissetungi ühenduses.

Bremmer kirjutas, et Musk ütles, et ta keeldus Ukraina taotlusest aktiveerida Starlink Krimmis. Ühendkuningriigi ajalehe Financial Times andmetel on Ukraina väed teatanud ühenduvusprobleemidest, kuna nad jätkavad vastupealetungi varem Vene vägede valduses olnud aladele riigi ida- ja kirdeosas. Musk reageeris Financial Timesi kajastust kritiseerides, öeldes, et lahinguväljal toimuv on „salastatud“.

Ukraina vastus Muski Twitteri rahupakkumisele oli napisõnaline - üks diplomaat ütles talle, et ta „pe**e läheks“, Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi aga postitas oma Twitteri küsitluse.

Musk ütleb, et ta on endiselt Ukraina-poolne, kuid püüab lihtsalt vältida tuumasõda.

Jaga
Kommentaarid