Meloni peaks moodustama Itaalia kõige parempoolsema valitsuse pärast teist maailmasõda. See tekitab osas Euroopast ärevust, kuna Itaalia on Euroopa Liidu suuruselt kolmas majandus.

Pärast eilset hääletust kinnitas Meloni, et tema partei Itaalia Vennad „valitseb kõigi eest“ ega reeda inimeste usaldust. „Itaallased on saatnud selge sõnumi Itaalia Vendade juhitud parempoolse valitsuse kasuks,“ ütles ta Roomas ajakirjanikele.

Itaalia telekanali Rai lahkumisküsitlus prognoosis, et Meloni partei võidab 22–26% häältest, edestades lähimat rivaali, vasaktsentrist Enrico Lettat.

Giorgia Meloni parempoolne allianss – kuhu kuuluvad ka Matteo Salvini paremäärmuslik Liiga ja ekspeaminister Silvio Berlusconi paremtsentristlik Forza Italia – võib saada kontrolli parlamendi mõlema koja üle, prognooside kohaselt koguvad nad senati häältest 42,2%.

Kuid otsuse selle kohta, kellest saab Itaalia järgmine juht, teeb riigi president, mitte Meloni, ja see võtab aega.

Kuigi Meloni on teinud kõvasti tööd oma kuvandi muutmiseks, rõhutades toetust Ukrainale ja lahjendades EL-i vastast retoorikat, juhib ta erakonda, mille juured on diktaator Benito Mussolini fašistide seast välja kasvanud sõjajärgses liikumises.

Selle aasta alguses kirjeldas ta oma prioriteete kõnes Hispaania paremäärmuslikule parteile Vox: jah loomulikule perekonnale, ei LGBT lobitööle, jah seksuaalsele identiteedile, ei sooideoloogiale, ei islamistlikule vägivallale, jah piiride kindlustamisele, ei massimigratsioonile, ei suurele rahvusvahelisele rahandusele, ei Brüsseli bürokraatidele.

Itaalia siseministeeriumi teatel oli eilsete valimiste aktiivsus jaoskondade sulgemise ajaks dramaatiliselt madal, vaid 63,82% ehk peaaegu kümme protsenti madalam kui aastal 2018. Osalemistase oli eriti madal riigi lõunapoolsetes piirkondades, sealhulgas Sitsiilias.

Itaalia on Euroopa Liidu asutaja ja NATO liige ning Giorgia Meloni ELi-teemaline retoorika asetab ta lähedaseks Ungari natsionalistide liidrile Viktor Orbanile.

Tema liitlastel on mõlemal olnud tihedad sidemed Venemaaga. 85-aastane Silvio Berlusconi väitis eelmisel nädalal, et Vladimir Putin suruti Ukrainasse tungima, samal ajal kui Matteo Salvini seadis kahtluse alla Lääne sanktsioonid Moskvale.

Kunagine baaridaam ja hilisem ajakirjanik Giorgi Meloni on kandideerinud edutult europarlamenti ning olnud aastail 2008–11 Silvio Berlusconi valitsuse noorsoominister.