India ülemkohus andis eelmisel aastal korralduse Noida piirkonna tornid hävitada, kuna pika kohtuprotsessi vältel oli kindlaks tehtud, et need rikuvad mitmeid ehituseeskirju ja tuleohutusstandardeid.

Otsust tornid õhkida peetakse rangeks korruptsioonivastaseks sammuks, mis peaks saama hoiatuseks ehitajatele ja ehitusettevõtetele. Sellised lammutused on Indias seni olnud haruldased, hoolimata lokkavast ehituskorruptsioonist.

Hoonetes oli kokku 850 asustamata korterit.

Hoonete lõhkamiseks kasutati rohkem kui 3700 kg lõhkeainet. Lõhkekehad paigutati strateegiliselt, et tagada ümbritsevale piirkonnale minimaalne kahju, teatasid kohalikud ametivõimud.

Tuhanded plahvatuspaiga lähedal elavad inimesed vabastasid lõhkamise ajaks oma kodud. Mõned läheduses olevad hooned kaeti prahi eest kaitsmiseks valge plastikuga.

Lähedal asuvas madalas majas asuva neljatoalise korteri omanik Sudeep Roy ütles, et broneeris lõhkamise ajaks hotellitoad pere ja sõpradega ööbimiseks, vahendab The Guardian.

„Parim on viibida plahvatuskohast 24 tundi eemal, sest õhk muutub mürgiseks ja me ei tea, kuidas see võib meie tervist mõjutada,“ sõnas mehaanikainsenerist Roy. Royl on kaksikud, kellest üks on astmaatik.

Ohutuse tagamiseks toodi kohale suurel hulgal politsei- ja kiirabibrigaade.

Kohalik politseiamet teatas, et hindab lõhkamise järel, kas kahju on tekkinud. Ümbruskonna elanikud ütlesid, et nad kontrollivad, kas nende kinnistud on kahjustatud.

Ümbritsevate kõrghoonete katustelt varisemist jälgivad rahvahulgad juubeldasid ja plaksutasid, kui 103 meetri kõrgused tornid kontrollitud lõhkamise käigus kokku kukkusid.

Plahvatus jättis maha üle 80 000 tonni killustikku, millest suurem osa kasutatakse platsi täitmiseks ja ülejäänu läheb taaskasutusse.