„Zaporižžja tuumaelektrijaama perioodiline tulistamine mitmikraketiheitjatest viimastel päevadel on kaasa toonud tõsise riski jaama ohutule funktsioneerimisele,“ öeldakse teates.

Enerhoatom märgib, et jaama ründamise tagajärjel hakkas ühes energiablokis tööle avariikaitse ja on välja lülitatud üks töötanud energiablokkidest.

„Tulelöökide tagajärjel on tõsiselt kahjustatud lämmastiku-hapnikujaam ja ühendatud abikorpus. Jäävad vesiniku lekke ja radioaktiivsete ainete pihustumise riskid, samuti on suur tuleoht. Kahjustatud on kolm kiirgusmonitooringu andurit Zaporižžja tuumaelektrijaama kasutatud tuumakütuse kuivhoidla ümbruses,“ öeldakse teates.

Jaama Ukraina personal jätkab tööd ja teeb kõik tuuma- ja kiirgusohutuse tagamiseks ning kahjustuste likvideerimiseks.

„Zaporižžja tuumaelektrijaam on siiani okupeeritud ja seda kontrollivad Vene sõjaväelased. Võttes arvesse seda, et okupantide tegevust on võimatu ette arvata, jääb alles oht jaama füüsilisele ohutusele,“ rõhutas Enerhoatom.

„Ukraina kutsub maailma üldsust võtma viivitamatult tarvitusele meetmed Venemaa sundimiseks Zaporižžja tuumaelektrijaama vabastama ja andma elektrijaama Ukraina kontrolli alla kogu maailma ohutuse nimel,“ öeldakse teates.

Jaga
Kommentaarid