Erdoğan kinnitas laupäeval, et tema ja Venemaa president jõudsid eilsel kohtumisel kokkuleppele mitmel teemal, sealhulgas Venemaa gaasi eest rublades maksmises, vahendab Türgi riiklik uudisteagentuur Anadolu.

Ent Türgi president mainis ka koostööd Venemaaga Ukrainast vilja meritsi väljaveo tagamisel ning ütles, et järjekorras on hetkel umbes 20 laeva. Erdoğan rõhutas vajadust Istanbuli kokkuleppe täielikuks elluviimiseks, „sealhulgas Venemaa teravilja, väetiste ja nende tootmiseks vajaliku tooraine takistamatuks ekspordiks“.

Erdoğan lisas, et Venemaal on ootamas 40 miljonit tonni teravilja, ning ütles, et on riike, kes levitavad kuulujutte, nagu oleks Türgi mõne kaubalaeva kinni pidanud. „Sellist asja pole olnud,“ ütles president.

Viimane on ilmselt viide juuli alguses toimunud intsidendile, kus Ukraina palus Türgil peatada väidetavalt varastatud vilja vedav Vene kaubalaev.

Kui alguses kinnitas Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu, et Türgi uurib teateid Venemaa varastatud Ukraina vilja saabumisest Türgi Musta mere sadamatesse ja laev seisis mitu päeva Türgi loodeosas asuvad Karasu sadamas, siis Ukraina välisministeerium kinnitas veidi hiljem, et Vene laeval lubati neile teadaolevalt siiski Türgi sadamast lahkuda. Ukrainlased nimetasid seda vastuvõetamatuks ning kutsusid välja Türgi suursaadiku.

Erdoğani sõnul ütles ta Putinile, et Türgi on valmis vahendama tema võimalikke läbirääkimisi Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskõiga, et saavutada rahu.

Lisaks teatas Erdoğan kavatsusest isiklikult üle vaadata Türgis ehitatav Akkuyu tuumaelektrijaam ning seejärel teatada Putinile ehitise valmimisjärgust, et määrata ühiselt kindlaks järgmised sammud.

Liitlased Süüria teemal

President lisas, et kavatseb Putini kutsel osaleda septembris Usbekistanis toimuval Shanghai Koostööorganisatsiooni (SCO) kohtumisel.

Erdoğan ütles, et arutas Putiniga samme terroriorganisatsioonide vastu Süürias ja nõustus astuma vajalikke samme Süüria territoriaalse terviklikkuse kaitsmiseks.

„Leppisime kokku otsuses anda vajalik vastus nendele mõrvaritele, kes ründasid meie sõdureid, politseinikke, julgeolekujõude ja tsiviilkodanikke,“ lisas Erdoğan.

Ta lisas, et Putin suhtub Türgi riiki ausalt ning on Erdoğanile kinnitanud, et on terrorismivastases võitluses alati türklastega.

Türgi president teatas juba mai lõpus, et Türgi plaanib alustada Süürias uut sõjalist pealetungi. Erdoğani väitel on Ankara eesmärk kaitsta end sellega Süürias paiknevate terrorirühmituse Islamiriik ja relvarühmituse Kurdi Rahvakaitseüksus (YPG) eest, mille on kõik NATO liikmesriigid Türgis terroriorganisatsiooniks kuulutanud ja mis on Kurdistani Töölispartei (PKK) Süüria haru.

Jaga
Kommentaarid