Iltalehti ja YLE kajastavad ühtviisi, et Türgi on otsustanud oma vastuseisu Soome ja Rootsi NATO-liikmelisuse suhtes maha matta: nüüdsest on tee viimasele kahele riigile allianssi avatud.

Soome Vabariigi president Sauli Niinistö märkis täna Madridi tippkohtumisel, et konkreetsed sammud NATO-ga liitumiseks lepitakse kokku NATO liitlaste vahel järgmise kahe päeva jooksul.

Ootan nüüd viljakaid arutelusid Soome rolli üle NATO-s meie tulevaste liitlastega.

Sauli Niinistö

„Meie vastastikkuse mõistmise memorandumis rõhutatakse, et Soome, Rootsi ja Türgi on võtnud kohustuse anda teineteisele täielikku toetust üksteise julgeoleku suhtes. NATO liitlasteks saades tugevneb see kohustus veelgi,“ märkis Niinistö. „Viimastel nädalatel on Türgi väljendanud oma muret terrorismiohu pärast. Soome on neid muresid alati tõsiselt võtnud. Soome mõistab hukka terrorismi kõik selle vormid. NATO liikmena on Soome igati pühendunud NATO terrorismivastase töö dokumentidele ja poliitikatele. Arendame koostööd terrorismivastases võitluses, relvaekspordis ja -vedudes, loomulikult jätkab Soome ka terrorismivastases võitluses vastavalt oma siseriiklikele õigusaktidele. Mul on hea meel, et see etapp Soome teekonnal NATO liikmelisuse poole on lõppenud. Ootan nüüd viljakaid arutelusid Soome rolli üle NATO-s meie tulevaste liitlastega siin Madridis.“

Kohtumisele eelnesid skeptilised noodid

Türgi president Tayyip Erdogan ütles täna enne Soome ja Rootsi valitsjuhtidega kohtumist Madridis, et ootab kahelt NATO liikmeks saada soovivalt riigilt Ankara julgeolekumuredele vastamisel mitte sõnu, vaid tulemusi.

Soome ja Rootsi taotlesid NATO liikmelisust tänavu kevadel seoses Venemaa kallaletungiga Ukrainale. Tee alliansiga liitumiseks ei ole aga kulgenud muretult, sest Helsinki ja Stockholmi ühinemisele seisis vastu Türgi eesotsas Erdoganiga. Viimane süüdistas Skandinaavia riike „terroristide“ toetamises ja relvaembargos Ankarale.

Me ei taha Soomelt ja Rootsilt kuive sõnu, tahame tulemusi.

Recep Tayyip Erdogan

Türgi diplomaadid on pidanud oma Rootsi ja Soome kolleegidega kõnelusi lahenduste leidmiseks, ent seni tulemusteta. Ankara teatel ei olda rahul Põhjamaade vastustega nende kirjalikele nõudmistele. Juhul, kui nõudmisi ei täideta, lubas Erdogan Soome ja Rootsi alliansiga ühinemise blokeerida.

Täna kohtusid kolme riigi juhid NATO tippkohtumisel Madridis, meedias kajastatu kohaselt oli õhus skepsisenoot.

Türgi president ütles kohtumise eel ajakirjanikele, et kõnelusi sel teemal peetakse ka ameeriklastega. „Vaatame, kuhu punkti nad on omadega jõudnud,“ ütles Erdogan. „Me ei taha Soomelt ja Rootsilt kuive sõnu, tahame tulemusi. Oleme väsinud palli tagumisest keskväljakul.“

Ta lisas pessimistlikult: „Tänase seisuga toodavad nad üksnes sõnu.“

Türgi ja lääne ametnikud ei olnud lootusrikkamad, öeldes Reutersile, et läbimurre Madridis on ebatõenäoline.

Jaga
Kommentaarid