Macron saabus eile kolmepäevasele ringreisile Ukraina naaberriikidesse. Kahe diplomaatilise allika sõnul on võimalik, et homme suundub Macron koos Saksamaa liidukantsleri Olaf Scholzi, Itaalia peaministri Mario Draghi ja Rumeenia presidendi Klaus Iohannisega Kiievisse, vahendab Reuters.

„Me oleme kohas, kus me peame saatma selge poliitilise signaali, meie, eurooplased, Ukrainale ja tema rahvale, samal ajal kui ta kangelaslikult vastupanu osutab,“ ütles Macron.

Macron on sattunud Ukraina ja Ida-Euroopa liitlaste kriitika alla Ukraina ebamäärase toetamise tõttu sõjas Venemaaga. Prantsuse võimud on püüdnud viimastel päevadel oma sõnumeid karmistada ja ka Macron näis eile õhtul Prantsuse vägesid külastades tugevamaid sõnu kasutavat.

„Me teeme kõik, et peatada Venemaa sõjajõud, et aidata ukrainlasi ja nende armeed, ning jätkame läbirääkimisi,“ ütles Macron Rumeenia sõjaväebaasis.

Macron on viimastel nädalatel korduvalt öelnud, et on oluline Venemaad mitte „alandada“, et pärast lahingutegevuse lõppu leitaks diplomaatiline lahendus. Samuti on Macron hoidnuid kommunikatsioonikanaleid Kremliga avatuna.

Rumeenias püüdis Macron neid sõnavõtte pisendada, aga ütles siiski, et Ukraina, kelle võitu ta loodab, peab lõpuks Venemaaga läbirääkimisi pidama.

„Me jagame kontinenti. Geograafia on kangekaelne ja lõpuks, Venemaa on olemas. Ta oli olemas eile, ta on olemas täna ja ta saab olema olemas homme,“ ütles Macron.

Täna sõidab Macron edasi Moldovasse.

Homme võivad kõigi pilgud pöörduda Kiievile. Diplomaatiliste allikate sõnul võivad Euroopa liidrid homme sinna sõita.

Macron keeldus „logistikaküsimusi“ kommenteerimast, aga ütles, et on tähtis pidada Ukrainaga läbirääkimisi sõjalistes, finants- ja viljaekspordi küsimustes.

Jaga
Kommentaarid