„Ma ütlen, et Rootsi asi on meie asi, see tähendab, et me liigume käsikäes,“ märkis Soome riigipea ning lisas, et Rootsi ja Soome seisavad üheskoos.

NATO peasekretär on visiidil Soomes, et osaleda julgeolekupoliitika konverentsil, kus muu hulgas räägitakse sõjast Ukrainas ja Soome NATO-taotlusest.

Soome president teatas ühisel pressikonverentsil, et Soome ei ühine NATOga, kui Rootsi probleemid Türgiga põhjustavad Rootsi liikmestaatuse edasilükkumise, vahendas SVT Norra rahvusringhäälingut.

Türgi soovib Rootsilt nende NATO-liikmelisuse heakskiitmiseks julgeolekugarantiid ja on varem esitanud oma nõuete loetelu.

Jens Stoltenberg ütles eilsel pressikonverentsil, et kõigi liitlaste ja sealhulgas Türgi muredega tuleb tegeleda ning ta jätkab kontakti hoidmist kolme riigiga.

Hiljem pühapäeval esinesid Stoltenberg ja Niinistö julgeolekukonverentsil. Seal kordusid varasema pressikonverentsi sõnumid. President Sauli Niinistö kommenteeris muu hulgas Türgi taotlusi. „Meie konstruktiivne dialoog Türgiga jätkub. Vastutasuks eeldame, et meie julgeolekuhuve võetakse tõsiselt,“ sõnas ta.

Jens Stoltenberg lisas, et ootab põnevusega päeva, mil NATO saab tervitada nii Rootsit kui Soomet alliansi liikmetena.

Rootsi välispoliitika instituudi teadusjuht Jan Hallenberg kommenteeris SVT otsesaates, et Niinistö väide Soome ja Rootsi käsikäes edasiliikumisest NATO-protsessis polnud üllatav. „See oli äärmiselt ootuspärane, mul on väga raske ette kujutada midagi muud, kui et Rootsi ja Soome saavad koos liikmeks,“ märkis ta.

Jan Hallenberg lisas, et ka NATO peasekretäri Jens Stoltenbergi sõnavõttudest jääb mulje, et ta ootab selle Türgi püstitatud probleemi lahendamist.