Isamaa, millest on saanud reedel kulmineerunud valitsuskriisi lahenduse võtmeerakond, koguneb täna hilisel pärastlõunal langetama otsust: kas võetakse vastu Keskerakonna pakkumine EKREIKE restauratsiooniks või Reformerakonna pakkumine teha koalitsioon koos nende ja sotsidega. Isamaa liider Helir-Valdor Seeder hoidis oma kaarte nädalavahetusel väga endale, nii Keskerakonnas kui Reformierakonnas kahtlustati, et teisel võib olla mingi diil. Delfi „Erisaate“ stuudios võtsid seisu ette Urmas Jaagant Eesti Ekspressist ja Herman Kelomees Delfist. Juttu tüüris Raimo Poom.

1x
00:00

Kuigi Isamaa alles koguneb otsutama talle tehtud pakkumiste üle, nentisid poliitikaajakirjanikud stuudios, et tõenäolisem tundub Isamaa kaldumine eelmise nn EKREIKE koalitsiooni taastamise poole.

„Isamaa pole välja tõesti näidanud, et mingi otsus oleks. Aga eelmise valitsuste kriisid on harjutanud mind mõtlema, et kui asjad võiksid minna mingis justkui loogilises ja mõistlikus suunas, siis nad nii ei lähe, ning esialgu lahendamatuna paistvad kriisid lahendatakse ikka ära,“ sõnas Jaagant.

„Selle pinnalt kaldun arvama, et äkki on Keskerakonnal kui mitte diil olemas, siis vähemalt pilgutus, et varasemalt tehtud koalitsiooni võiks taas teha. Miks ma nii arvan? See põhineb sellel, kuidas Keskerakond hakkas toimetama peretoetuste eelnõuga. Kui poleks olnud teatud vähimatki kokkulepet, siis kuidas oleks saanud võtta sellise riski minna lõhkuma teise partneri selja taga?“

Herman Kelomees märkis, et samamoodi hinnates pidanuks Reformierakonnal mingi arusaamine olemas olema reedel. „Teisalt jälle Kaja Kallase otsustavus – et kas ta oleks teinud selle käigu, kui tal poleks mingit indikatsiooni, et neil on endil võimalik teine koalitsioon kokku panna,“ küsis ta.

„Teine variant on see, et Reformierakonnal polegi nii oluline, et nad saaksid valitsuses jätkata. Seedri sõnu vaadates näen, et tal jagub kriitikat Kallasele rohkem ja teravamalt kui näiteks Keskerakonnale ja EKRE-le selle eest, et nad lükkasid tagasi eestikeelsele haridusele ülemineku eelnõu. Mulle tundub ka, et võib olla pigem Urmase variant.“

Kui aga sünnib pigem EKREIKE, siis kuidas saadakse uus valitsus Stenbocki majja? Nii Keskerakonna esimees Jüri Ratas kui ka Isamaa liider Helir-Valdor Seeder on juba kritiseerinud Kaja Kallast selle eest, et ta ise pole tagasi astunud, mis käivitaks uue valitsuse moodustamise protsessi ametlikult. Muidugi teavad pika staažiga poliitikud, et Kallase saab maha võtta umbusalduse avaldusega riigikogus, mis aga looks teoreetiliselt erakorraliste valimiste väljakuulutamise võimaluse.

Ajakirjanik Urmas Jaagant seletas saates, et erakorralised valimised on tema meelest ikka vähetõenäolised. Kui riigikogus sünnib enamusega uus koalitsioon, oleks raske seda põhjendada. Ta lisas ka, et erinevalt eelmisest presidendist ei tundu praegune Kadrioru peremees ehk nii aldis sellise käigu astumiseks. Miks? Kuula juba täpsemalt saatest.