Põhjapoolusest on asi kaugel. Ent 15 000 elanikuga Demre linnakese puude varjus asuvad iidse kiriku varemed, kus paiknevas sarkofaagis peaksid ajaloolaste kinnitusel asuma Püha Nikolause maised jäänused. Peaksid, aga ei asu — 1087. aastal murdsid sinna sisse itaallastest hauarüüstajad. Pühamehe säilmed viidi Itaalia idakalda sadamalinna Barisse, kus neid tänini kiivalt Püha Nikolause Basiilika valduses säilitatakse.

Tänapäevased külalised leiavad esialgse hauakoha üles tänu sinna püstitatud monumendile. Pikka rüüd, kapuutsi ja üle õla pungil kotti kandva kivipühaku jalge ees on neli last.

Demre aselinnapea Faruk Akbudaki sõnul on linnarahvale väga oluline, et Jõuluvana oli nende eelkäija ja kaaskodanik. Ilmselt mitte aga nii oluline, et Püha Nikolause kiriku restaureerimise kavad bürokraatlikust mülkast linnarahva tahte jõul vabaneda suudaksid. Seni katab kiriku marmorist mosaiikpõrandat sääremarjadeni ulatuv põhjavesi, kunagised värvikad freskod on praktiliselt nähtamatud.

“Restaureerimine nõuab kannatust,” kinnitab Erol Dogan Türgi kultuuriministeeriumist. Ametnik selgitab, et ettevõtmine nõuab ranget järelvalvet ja korduvaid kooskõlastusi.

Riigis, kus 98 protsenti elanikkonnast on moslemid, on Jõuluvanal mõnevõrra teistsugune imago kui see roosapõskne paksuke, keda 1930-tel Coca-Cola reklaamides populariseeriti. Türgis austatakse Püha Nikolaust kui kohtunike ja vangide, meresõitjate ja õpetlaste, pandimajapidajate ja piraatide, ent ennekõike laste ja neitsite kaitsepühakut. Demre poed on jõulukitshist puhtad.

342. või 343. aasta 6. detsembril elust lahkunud vagamehe surmapäeval — eestikeelse nimega talvisel nigulapäeval — kogunes 3000 last Demre linnavõimude korraldatud festivalile, tähistamaks Püha Nikolause armastust ja lahkust.

Tuntuim legend Püha Nikolause headusest räägib kolmest õest, kes olid otsustanud end orjusse müüa, kuna nende isa oli kaasavara andmiseks liiga vaene. Sellest kuuldes viskas Püha Nikolaus nende korstnast alla kuldmüntidega täidetud kukrud. Üks neist kukkus tule juurde kuivama pandud suka sisse.

Tundub, et pühaku kunagine lahkus puudutab ka tema säilmeid. Püha Nikolause sünnilinna — kunagise Patara, tänase Myra — piiskop Hristomis Kalayci tunnistab, et on selles küsimuses pisut segaduses. “Kogu maailm — venelased, itaallased ja teised — väidavad endi valduses olevat Püha Nikolause reliikviaid. Kui ta siia ilma tagasi tuleks, läheks tal kõigi ihuliikmete ülesleidmine päris raskeks.”.