Ennistuskoja "Kanut" dokumenteerimise ja digiteerimise osakonna juhataja Andres Uueni sõnul kujutab portaal endast külastajatele avatud osa terviklikust Virtuaalnäituste Süsteemist, mida muuseumid oma kogude ja näituste esitlemiseks saavad kasutada.

„Süsteem on lihtsasti hallatav, seal on võimalus piiramatult esitada muuseumi kogusid, kollektsioone, näituseid, mis annab muuseumikülastajale uue juurdepääsuvõimaluse Eesti muuseumides tallel olevale pildi- ja helimaterjalile,“ selgitas Uueni.

Lisaks internetipõhisele ligipääsule pakub Virtuaalnäituste Süsteem muuseumidele võimaluse luua ka konkreetsest kogust, kollektsioonist või näitusest võrguühendust mittevajav versioon, mida saaks näiteks CD-plaatidel jaotada.

Esimene virtuaalnäituste keskkonnas loodud väljapanek – Tartu Kunstimuuseumi "Eesti modernism 1900-1930" – valmis 2006. aastal.

Tänaseks on süsteemi kaudu kättesaadavad neli mahukat näitust või kogu tutvustust: lisaks modernisminäitusele veel Järvakandi Klaasimuuseumi klaasikogu tutvustus, näitused „Üllatus! Üllatus! Kunst mittekunstimuuseumidest“ ja „Ennistatud Eesti“. Nendest viimane on kasutajatele kättesaadav ka inglise keeles.

Kultuuriministeeriumi IT-büroo juhataja Indrek Eensaare sõnul teeb portaal www.virtuaalmuuseum.ee Eesti kultuuripärandi digitaalsena senisest kättesaadavamaks.

„Loodame, et võimalus uudistada meie kultuuripärandit Interneti vahendusel tekitab veel suurema huvi muuseumide vastu. Samuti on tänu Internetile võimalik Eesti muuseumide näitustega tutvuda ükskõik millisest maailma punktist, asugu huviline kasvõi Jaapanis või Argentiinas,“ ütles Eensaar ja lisas, et Kultuuriministeeriumi sihiks on Eesti kultuuripärandi mitmekeelsena kättesaadavaks tegemine eelmise aasta lõpus avatud Euroopa Digitaalraamatukogu Europeana kaudu.

Virtuaalmuuseumi portaal loodi Ennistuskoja "Kanut", Kultuuriministeeriumi ja MindBridge OÜ koostöös.