CSU ridadesse kuuluv majandusminister Karl-Theodor zu Guttenberg pidi näiteks üleeile Abensbergi linnas peetaval traditsioonilisel Gillamoosi festivalil oma tulevastele valijatele näitama, et ta ka kohalikust õllest lugu peab. Ministrihärra tervisele mõeldes jääb üle vaid loota, et ta seda igas kampaania käigus külastatavas linnas tegema ei pea…

Saksa majandusminister, kelle täielik nimi kõlab Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg, on samas ka üks värvikama taustaga Saksa valitsuse liikmeid.

Esiteks kuulub ta auväärsesse rooma-katoliku usku aadliperekonda, mille juured ulatuvad 12. sajandini ning tema koduks on kindlusloss Guttenberg, mis on perekonna käes olnud juba 1482. aastast. Maa lossi ümber kuulub samuti talle ning juba sajandeid on parunil õigus ametisse nimetada ka kohalikku külapreestrit.

Hilisemast ajaloost väärib mainimist, et nii tema vanaisa kui vanavanaonu kuulusid vandeseltslaste hulka, kes üritasid 1944. aastal Adolf Hitlerile atentaati korraldada. Vanavanaonu arreteeriti Gestapo poolt ning hukati.

Vanaisa Karl Theodor Freiherr von und zu Guttenbergil õnnestus sellest saatusest pääseda ning pärast sõda sai temast üks Lääne-Saksamaa olulisemaid konservatiivseid poliitikuid, kes külma sõja ajal paistis silma oma nõukogude-vastase hoiakuga. Näiteks pärineb temalt lause Saksa DV kohta: “See pole riik, vaid riigi karikatuur.”

Karl-Theodor ise on õppinud juurat ja riigiteadust ning enne poliitikuks hakkamist töötas ta ettevõtjana ja mõnda aega ka ajakirjanikuna ajalehes Die Welt. Sarnaselt oma vanaisaga toetab ta häid suhteid USA-ga, Atlandi-ülest koostööd ning on esinenud terava kriitikaga mitmete Saksa vasakpoolsete poliitikute suhtes.