Uurides mistahes infokanalit, peab oleme eriti kõrge huvitatuse astmega inimene, et aru saada, mida valitakse, keda valitakse ja miks valitakse. Ei pea aga olema idioot, et sattuda segadusse. Kas käimas on Euroopa või hoopis kohalike omavalitsuste valimised?

Hea on, kui mõne kandidaadi reklaamlauses või tutvustuses kuuleb üldse sõna „Euroopa”. On aga juba paljud tahetud, et kuuleks Euroopa dimensioonist, rääkimata tõsistest argumentidest, miks valida Euroopa Parlamenti just üks või teine indiviid ning mis tegelikult Euroopa Parlamendis päevakorral on.

Eesti inimese jaoks on Euroopa Liit olnud ikka mingi kauge nähtus ja erakonnad on ilmselgelt sellest aru saanud. Nii ongi kergem rääkida kohalikest teedeaukudest, bussipiletihindadest ja Eesti eelarve täitmisest. Nagu need oleksid teemad, mida Euroopa Parlamendi saadikud hakkavad hommepäev arutama.

Ootaks huviga mõne meediakanali poolt läbiviidud tänavaküsitlust, kus kandidaatide eelistuse asemel uuritaks seda, kui palju eestlased Euroopa Parlamendist teavad ja kas neil on mingi ettekujutus sellest süsteemist. Kas kümnest inimesest üks teab ikka seda, et Euroopa tasandil on kohalikud verivaenlased Keskerakond ja Reformierakond ühes paadis?