Päevavalgust tuleb maksimaalselt ära kasutada, sest selle puudumine tekitab depressiooni. Heledad seinad, põrandad ja laed peegeldavad valgust ning muudavad seeläbi ruumi valgusküllasemaks. Lisaks valgusele vajame ka hämarust. Varjud annavad ruumile intiimsuse ja sügavuse, ning ergutavad meie kujutlusvõimet.

Ruumi valgustamiseks on kolm peamist viisi. Parima valgustuslahenduse saamiseks tuleb neid omavahel kombineerida. Kohtvalgustid paigutatakse töötamiseks, lugemiseks või söömiseks kasutatavatesse kohtadesse. Kaaluda tuleks ka üldvalgustuse ja meeleoluvalgustuse vajalikkust. Lisaks eelpoolmainitud valgustusviisidele võib kasutada kaudset valgustust ja aktsentvalgustust.

Kohtvalgustus on oluline lugemiseks ja töötamiseks. Kohtvalgusteid kasutatakse sageli ka söögilaua kohal. Hea kohtvalgusti on kergesti suunatav ja kompaktne.

Üldvalgustus peab olema võimalikult mahe — enamasti on see liiga ere. Valgustada tuleks pigem vertikaalseid kui horisontaalseid pindu ja vältida ühtlast laest tulevat valgust. Mõnedes ruumides pole üldvalgustust üldse vaja. Näiteks magamistoas ja elutoas piisab sageli ka meeleoluvalgustusest ja kohtvalgustusest. Üldvalgustust saad reguleerida regulaatorlüliti ehk reostaadi abil.

Meeleoluvalgustus muudab ruumi hubaseks ja võimaldab esile tuua just selle, mida soovid näidata ning jätta ülejäänu varju. Kasuta maheda ja sooja valgusega valgusallikaid. Valgus peab olema hajutatud ja valgusallikas võib olla isikupärane. Kõige lihtsam on kasutada meeleoluvalgustuse loomiseks paberlaternad ja küünlaid. Viimasel ajal on palju kasutatud ka valguspõrandaid ja valgusseinu. Põnevad on ka mööbliesemed, näiteks valgust kiirgav piimklaasist kraanikauss või plastmassist lillepott, mis täidavad edukalt ka valgusti ülesandeid. Efektsema meeleoluvalgustuse puhul võib kasutada värvilisi või värvi muutvaid valgusallikaid (ledid, luminofoorlambid, valguskiud).

Kaudne valgustus peegeldub ruumi lae või seina kaudu ja muudab ruumi hubaseks. Kaudse valgustuse kasutamine võimaldab vähendada valgustitele tehtavaid kulutusi ning sobiva valgusti otsimiseks kuluvat aega ja vaeva. Reguleeritava tugevusega kaudne valgustus täidab edukalt ka üldvalgustuse funktsioone.

Aktsentvalgustus võimaldab välja tuua põnevaid detaile nagu mõni omapärane vaas, kunstiteos või hoopis vanaaegne kummut. Aktsentvalgusti on kitsa ja suunatava valgusvooga. Ideaalne valgusallikas on hea värviedastusega halogeenlamp.

Ruumi valgustust ja meeleolu on võimalik vastavalt vajadusele, kas hubaseks, romantiliseks või ametlikuks muuta, kasutades gruppidena sisselülitatavaid ja reostaadiga maha reguleeritavaid valgusteid. Suunatavad valgustid võimaldavad samuti ruumis valgustuse abil esile toodavaid elemente muuta.

Valgusteid võib üles riputada, lakke või põrandasse süvistada, seintele kinnitada, lauale või põrandale paigutada või hoopis millegi taha peita. Tehnoloogilised uuendused pakuvad ruumide valgustamiseks üha uuemaid, põnevamaid ja energiasäästlikumaid viise. Kiudoptika ehk valguskaablite ja ledidide ehk valgusdioodide kasutamist tasub kindlasti kaaluda. Kiudoptika eeliseks on see, et üks valgusallikas annab valgust mitmele valguskaablile ja valgusallika võib paigutada kohta, kus seda on kerge vahetada. Algselt raadiotes kontroll-lampidena kasutusel olnud ledide peamine eelis on nende pikk eluiga ja energiasäästlikkus.

Valgustuslahendus ja valgustite asukohad tuleb aegsasti läbi mõelda, sest elektritööd tehakse enne viimistlustöid. Vastasel juhul tuleb leppida juhtmete pinnapealse paigaldusega või teha hilisemaid lisakulutusi täiendavatele viimistlustöödele pärast vajalike lisakaablite paigaldamist. Mitmete valgustite puhul on seina, lae või põranda seest veetud juhe ainuvõimalik lahendus. Üksik laest alla rippuv valgusallikas keset ruumi ei ole valgustuslahendus vaid aegunud tava, mis pärineb ajast mil hõõglamp oli luksusese. Ärge minge lihtsama vastupanu teed ja laske elektritööde teostajal igas ruumis juhtmeid keset lage vedada.

Alles siis, kui valgustuslahendus, ehk see, mida ja kuidas valgustada on paigas ja valgustitele asukohad leitud, saad asuda valgusteid ja valgusallikaid valima. Valgusallika valikust sõltub valguse värvus (soe või külm) ja elektrikulu. Osa valgusallikaid on keskmisest suuremad (nt luminofoorlambid) ja teised jälle väiksemad (nt. halogeenlambid). Valgusallika suurusest sõltuvad ka valgusti mõõtmeid. Osa valgusallikaid muutub töötades väga kuumaks. Õnnetuste vältimiseks tuleb selliste valgusallikate asukohad hoolega läbi mõelda. Mitte kõiki valgusallikaid ei saa reostaadiga reguleerida.