Vene ärileht RBK Daily teatas aprillis, et pärast peaminister Vladimir Putini asumist Valgesse Majja kehtestab valitsus suhtluses ajakirjandusega karmi korra. 1992. aastal peaminister Viktor Tšernomõrdini ajal paika pandud reeglid asendatakse nn Kremli mudeliga. Edaspidi ei tohi akrediteeritud ajakirjanikud enam valitsuse hoones vabalt ringi liikuda.

Leht teatas: “Nagu teatas valitsusaparaadi juhataja asetäitja Anton Vaino, võivad ajakirjanduse esindajad vabalt viibida üksnes selleks spetsiaalselt kohandatud tsoonis. Nende territoorium on piiratud lifti ja pressikeskuse vahelise alaga.”

Kreml on kolinud Valgesse Majja. Koos Putiniga tuli sinna ka tema meeskond. Sellesse meeskonda kuulub ka noor Vaino, kunagise Eesti kompartei esimese sekretäri Karl Vaino pojapoeg. Veel hiljuti oli ta Kremlis presidendi protokolliülema endine asetäitja ja seejärel valitsusaparaadi juhataja asetäitja. Nüüd on temast saanud peaminister Putini protokolliteenistuse juhataja.

“Kolm suunda — protokoll, PR ja speetchwriting — olid Valges Majas ajale jalgu jäänud, olukorda oli vaja muuta ja korraldada asjad Putini tuleku ajaks ära.” Nii räägib ajalehes Vedomosti Kremli kõrgemast ešelonist pärinev anonüümne allikas.

Putin pani oma presidendiajal Vainot isiklikult tähele. Noor mees jäi talle meelde seoses Moskvas Suure Võidu 60. aastapäeva tähistamise ürituste ning 2006. aastal Peterburis G-8 tippkohtumise ettevalmistamisega.

Paraku ei ilmuta Anton Vaino erilist soovi Eesti ajakirjandusega suhelda. Tema sekretariaadis antakse kõikidele küsimustele vastuseid, mis pole eitavad ega jaatavaid ning soovitatakse: “Proovige natukese aja pärast uuesti helistada.” Ekspress on helistanud natukese aja pärast uuesti juba neli kuud järjest.