Tollal äsja ametisse astunud president Obama ütles 2009. aasta kevadel Tšehhi pealinnas Prahas peetud kõnes, et nüüd on Ida- ja Kesk-Euroopa kord NATO-s kaasa rääkida ja sündmuste suunda muuta.

"NATO asutati 60 aastat tagasi – ajal, mil kommunism oli juba endale saanud Tšehhoslovakkia. Tol ajal sai vabale maailmale liiga hilja selgeks, et maailm ei saa endale lubada eraldatust. Nii tulimegi me kokku, et moodustada kõige tugevam allianss, mida maailm on kunagi varem näinud,“ ütles Obama Prahas.

"Tänavu tähistatakse Tšehhis NATO-ga liitumise kümnendat aastapäeva. Ja ma tean, et 20. sajandil tehti mitmeid otsuseid, ilma et te oleksite saanud kaasa rääkida. Suured jõud vedasid teid alt või otsustasid teie saatuse, ilma teid endid sealjuures kuulamata. Ma olen siin, et öelda teile, et Ameerika Ühendriigid ei pööra enam kunagi teie rahva suunas selga. Meid ühendavad ühised väärtused, ühine ajalugu ja kestev tõotus meie liidust. NATO 5. artikkel ütleb selgelt: rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu. See on lubadus, mis kehtib praegu ja alati."

Tänavu Varssavis peetud kõnes rõhutas Obama taas, et kõigi NATO liikmesriikide kohustus on seista 5. artikli rakendumise eest: üks kõigi ja kõik ühe eest:

"Ma tean, et ajaloo jooksul hülgasid sõbrad Poola inimesed siis, kui te neid kõige enam vajasite. Nii et ma tulin täna Varssavisse, et Ameerika Ühendriikide nimel ja NATO nimel kinnitada meie vankumatut kohustust Poola julgeoleku ees. Artikkel 5 ütleb selgelt: rünnak ühe vastu on rünnak kõigi vastu. Ja liitlastena on meil tõsine võlg, siduv liitlase kohustus, et kaitsta teie territoriaalset terviklikkust. Ja me kavatseme seda ka teha. Me seisame koos, nüüd ja igavesti, sest teie vabadus on meie oma. Poola ei seisa enam kunagi üksi. Aga mitte ainult Poola: Eesti ei seisa enam kunagi üksi. Leedu ei seisa enam kunagi üksi. Rumeenia ei seisa enam kunagi üksi!

Need ei ole kõigest sõnad. Need on purunematud kohustused, mida toetab maailma tugevaim allianss ja Ameerika Ühendriikide relvajõud – kõige võimsam sõjavägi kogu maailma ajaloos. Te näete juba täna meie panust: Balti riikide kohal lendavate NATO lennukite näol, Mustal merel patrullivate liitlasvägede laevade näol, meie ühiste õppuste näol. Ja meie kohaolu näol siin Poola pinnal. Me ei tee neid asju selleks, et teisi riike ähvardada, vaid selleks, et kaitsta enda julgeolekut ning enda ja oma sõprade territooriume."

Obama lubas Poolas, et täpselt nagu USA on suurendamas enda panust Ida-Euroopas, peavad sama tegema ka teised. „Iga NATO liige on kaitstud ja iga NATO liige peab kandma enda kohust alliansi ees. See on vastutus, mis meil on üksteise ees.“