Palusin
-st proovimiseks kõige odavama
lauaarvuti, mille hind ilma kuvarita, koos Windows XP operatsioonisüsteemiga on 9500kr. Koos arvutiga palusin proovimiseks laiekraaniga Delli 20-tollise kuvari 2007WFP, kuna teadsin, et eraldusvõime 1680x1050 korral võib oodata probleeme.

Arvuti parameetrid on järgmised: AMD kahetuumaline 2,2GHz Athlon 64 X2 protsessor 4200+, 1GB 533MHz DDR2 mälu, integreeritud nVidia GeForce 6150 LE GPU, 160GB SATA 7200 p/min kõvaketas, 16x DVD RW seade, mälukaartide lugeja (13-in-1). Delli arvutikomplekti kuulub eesti asetusega Delli klaviatuur ja Delli logoga optiline hiir. Klaviatuuril on rida lisanuppe ja kaks USB porti.

BTX tehnoloogiaga korpus on väike (401x361x114 mm) ja arvuti ise üsna vaikne, v.a käivitamise hetkel ja tarkvara installimisel CD-plaatidelt. Vaikses toas on ventilaatorite müra igatahes kuulda. Kõigist minu poolt seni testitud arvutitest, sh sülearvutikomponentidel põhinevad, on kõige vaiksem olnud Ordi Type A, mis ei tee käivitamisel lärmi ega ole 1m kauguselt peaaegu üldse kuuldav.

Asetasin Ubuntu 7.04 Desktop (LiveCD) plaadi arvutisse ja käivitasin arvuti. Ubuntu läks probleemideta käima ja töölaua pilt tuli ette. Sisestasin oma IP püsiaadressi ja sain internetiühenduse käima. Proovisin Ubuntu Restricted Driver Manageri, mis paigaldas nvidia-glx draiveri (draiveri nime teadmine osutus hiljem väga vajalikuks). Edasi tehti ettepanek arvutile uus alglaadimine teha. Kuna LiveCD ei kirjuta midagi kõvakettale, poleks sellest kasu olnud. Selle asemel alustasin Ubuntu paigaldamist kõvakettale. Valisin eesti keele ja kinnitasin vaikimisi pakutud asukoha, eesti klaviatuuri ja ajavööndi. Lubasin kasutada kogu kõvaketast. Sisestasin oma nime ja parooli. Need valikud on jõukohased igaühele. Algas install. Selleks kulus aega vaid 12 minutit. Kuna internetiühenduse parameetrid olid varasemast LiveCD kasutamisest teada, tõmmati automaatselt eesti keele pakid ja pakuti võimalust uuendusi tõmmata. Neid oli 41. Olin nõus. Sellega oli install lõppenud ja paluti arvuti uuesti käivitada. Lihtne. Ainult, et arvutit käivitades ei käivitunud graafiline kasutajaliides, kuna puudus vajalik draiver. Ekraanil oli vaid käsurida.

Sellega oleks asi tavakasutaja jaoks õnnetu lõpu leidnud. Eelinstallitud Linuxi puhul ei tohiks sellist probleemi tekkida, kuigi laiekraani korral ei puugi eraldusvõime õige olla. Tippisin käsureale oma kasutajanime ja parooli ja andsin järgmised käsud:

sudo apt-get upgrade
sudo apt-get install nvidia-glx

Internetist tõmmati ja paigaldati nVidia integreeritud video jaoks vajalik draiver (Inteli integreeritud video jaoks on draiver Linuxi tuumas). Ilma interneti püsiühenduseta ei oleks installi lõpetada saanud. Pärast järgmist alglaadimist oli pilt ees, ainult et 1280x1024. Tavalise küljesuhtega monitori korral oleks asi korras olnud. Üritasin foorumitest abi leida ja otsustasin lõpuks käsitsi muuta faili xorg.conf. Lisasin screen sektsiooni vajalikesse kohtadesse „1680x1050“ ja monitori sektsiooni read:

HorizSync 30-83
VertRefresh 60

Need arvväärtused võtsin ühe foorumis osaleja konfiguratsioonifailist varasema Delli 20,1-tollise LCD kuvari mudeli kohta, kuna kuvariga kaasas olnud raamatukeses ega CD-l neid ei olnud. Tegin uue alglaadimise. Nüüd sai valida õige resolutsiooni. Lihtne, kui tead mida on vaja teha. Tavakasutaja sellega muidugi hakkama ei saa. Kuidas Dell lahendab eraldusvõime seadistamise probleemi lauaarvutite korral, millele kasutaja võib hiljem hankida mitmesuguse eraldusvõimega kuvareid? Viimase info kohaselt komplekteeritakse odavam lauaarvuti 17-tollise E177FP ja kallim 19-tollise SP1908FP LCD kuvariga (mõlemad 1280x1024). Sel juhul probleeme ei tohiks olla (esimeste Linuxiga Delli arvutite kasutajate kogemustest selgub siiski, et esialgu on eraldusvõime vale ja 3D kiirendus puudub, vt neljas viide).

C521 arvuti võib lasta komplekteerida ATI Radeon X1300 half-size videokaardiga, kuid viimane ATI Linuxi draiver seda ei toeta. Pärast installi tuleb 1280x1024 pilt kohe ette, eraldusvõimet tõsta ega 3D töölaudu kasutada ei saa.

Edasi pistsin USB porti mälupulga, millel on testimiseks vajalikud heli- ja videofailid. Tegin topeltklõpsu DivX filmi ikoonil Avanes aken, mis pakkus võimalust tõmmata puuduvad kodekid. Valisin kõik, mida pakuti. Kogu vajalik kraam laeti alla ja paigaldati. Film hakkas automaatselt Totemi aknas mängima. Töötas ka MP3-failide mängimine. Kodekitega on asi tõepoolest lihtne, kuigi ameeriklased kritiseerivad nende puudumist. Sama lihtne oli ka Flash plugina paigaldamine Firefoxi jaoks. See toimub täpselt samuti kui Windowsis. Krüpteeritud DVD filmide vaatamiseks tuleb paigaldada pakett libdvdcss2, vajalikud operatsioonid võtsid isegi kiire internetühenduse korral igaüks mõne minuti. Pärast seda sai filme Totemiga mängida, kusjuures pildi kvaliteet oli suurepärane. Need operatsioonid on vajalikud ka eelinstalleeritud Ubuntu korral, sest Dell kodekeid ega DVD-mängimise tarkvara kaasa ei pane, seda võib endale lubada vaid Euroopas asuv Mandriva.

Edasi lülitasin menüü valikust Desktop Effects sisse 3D töölaua. Compizi vonklevad aknad ja pöörlev kuup töötasid probleemivabalt. Suuremate võimalustega Beryl töölaua paigaldamiseks on kõige lihtsam kasutada terminaliakent, kuhu tuleb tippida sudo apt-get install beryl beryl-manager emerald-themes. Pärast pakettide paigaldamist käivitab Beryl töölaua terminalikäsk beryl-manager. nVidia integreeritud video osutus 1680x1050 resolutsiooni ja 3D töölaudade jaoks täiesti piisavaks (glxgears tulemus oli 1701 fps, VIA integreeritud video korral vaid 441 fps). Kes soovib, võib Beryl 3D töölaua lugematute võimalustega mängida, mulle tunduvad nad liigsetena.

Kokkuvõtteks: Delli odav C521 lauaarvuti töötab Ubuntu 7.04 Linuxiga laitmatult. Kogemustega Linuxi kasutaja saab installiga ise hakkama, ülejäänute jaoks oleks abi lühikesest juhendist. Vabalt võiks kasutada ka mõnd väiksema taktsagedusega, odavamat protsessorit. Athlon 64 X2 4200+ taktsagedus oli enam-vähem püsivalt langetatud 1GHz-le. Endale valiksin 19-tollise, 1280x1024 kuvari. See on muidugi maitseasi. Filmide jaoks sobib paremini lai ekraan, fotode jaoks tavaline.