Ubuntu 6.10 RC peaks ilmuma 18.10.06. Aega veel on. Hea tahtmise korral jõuaks midagi ette võtta. Kahjuks ma ei tea kelle poole konkreetselt pöörduda. Ehk on mõni lugeja paremini informeeritud. Seni tuleb talitada vabavara spelleri
oleva instruktsiooni kohaselt, mida on viimati uuendatud 15.01.05. Seal olevate spelleri failide kvaliteet pole möödunud pooleteise aasta jooksul küll paranenud, kuid on ikkagi märksa parem kui Ubuntu 6.10 beetaversiooni koosseisus olev, mida pole praktiliselt võimalik kasutada. On häbiasi, et korralikku eesti keele spellerit ikka veel ei ole, kuigi selle tegemiseks eraldati vahendid nn „koolilinuxi“ projekti raames.

Mis puutub GNOME 2.16 menüüdesse ja teadetesse, siis on eestindamise osas progressi märgata. Mõned korraldused on siiski veel tõlkimata. Ehk ei märkagi neid inglise keelega harjunud eestindajad. Näiteks Add/Remove… - Lisa/Eemalda…. Manager on on Arvutikasutaja sõnastiku kohaselt haldur, niisiis Device Manager võiks olla Riistvarahaldur, Synaptic Package Manager võiks olla Synaptic pakihaldur, Language support Keeltetugi jne. Selliseid korraldusi pole palju. Neid võib igaüks ka ise Alacarte menüüredaktori abil eestikeelseteks muuta. Praegu jätab menüüde eestindus paraku ikka veel lõpetamata mulje.

Üldiselt tõotab Ubuntu 6.10 aga asjalik tulla. Tänu uuele tuumale käivitub ja seiskub kiiremini kui 6.06, teema on ilusam, plaat sisaldab kontoritarkvara OpenOffice.org 2.0.4, veebilehitsejat Firefox 2.0 ja teiste rakendusprogrammide uusimaid versioone. Xorg 7.1 AIGLX-tugi võimaldab soovi korral ka 3D töölauda kasutada, kuigi vajalikud failid tuleb hiljem ise paigaldada. Sellest aga pikemalt siis, kui lõppversioon 26.10.06 ilmub.

Kutsun üles kõiki Ubuntu ja GNOME eestindamise ja spelleriga seotuid viimast jõupingutust tegema.