Kolmapäeval, 13. juunil toimub TÜ arvutiteaduse instituudis pidulik seminar, millega tähistatakse informaatika ja tehisintellekti aluste ühe looja Alan Turingi 100. sünniaastapäeva. Seminarile on oodatud kõik huvilised.

Alan Mathison Turing (1912–1954) oli Briti matemaatik, loogik, informaatik ja krüptoloog. Teda peetakse üheks informaatika ja tehisintellekti loojaks. 2012. aastal toimub Turingi mälestusüritusi kõikjal üle maailma.

TÜ arvutiteaduste instituudi juhataja prof Jaak Vilo sõnul on Alan Turingi tähtsust ja panust infotehnoloogia arengusse raske üle hinnata. „Turing oli eelmise sajandi üks mõjukamaid inimesi – just tema loodud arvutatavuse aluste teooriate põhjal on välja arendatud kõik modernsed arvutid. Alan Turing osales ka sakslaste mereväe Enigma salakoodi lahtimurdmisel, kiirendades sellega II maailmasõja lõppu. Käesolev seminar on meiepoolne austusavaldus suurele mõtlejale,“ ütles Vilo.

Alan Turingi auks korraldataval üritusel tutvustavad esinejad tema elu ja pärandit. Paneeldiskussioonides arutletakse Turingi teadusliku pärandi tähtsuse ning edasiarenduste teemal. Samuti tuleb juttu arvutite üli-inimliku intelligentsuse võimalikkusest ja ohtlikkusest.

Seminari peaesinejad on arvutiteaduse ja krüptograafia eksperdid Dominique Unruh (TÜ), Peeter Laud (Cybernetica), Edith Elkind Singapurist, Skype üks asutajaid ning arvutite intelligentsuse murdepunkti singulaarsuse uurija Jaan Tallinn, akadeemik Enn Tõugu ning paljud teised. Lisaks antakse laureaatidele kätte tänavused Playtech’i stipendiumid. Päeva juhib prof Jaak Vilo.

Üritus toimub kolmapäeval, 13. juunil algusega kell 11 TÜ arvutiteaduste instituudis (Liivi 2, ruum L111). Seminari töökeeleks on inglise keel ja kõik huvilised on oodatud, etteregistreerimine pole vajalik.