Esmamulje

Kastist ilmus lauale tavaline — isegi ehk veidi suurem, kui pisimad sülearvutid, mida siiani nähtud — arvutipoiss. Erinevalt mitmete teiste tootjate mudelitest, on Portege 3500 täisväärtuslik sülearvuti, millele on lisatud tablet PC funktsioon. Kui avame arvuti kaane, on esmapilgul kõik tavaline. Vaid operatsioonisüsteem Windows XP TabletPC Edition annab aimu, millise riistapuuga tegemist tuleb. Lähemal uurimisel aga selgub, et masina kaas kinnitub vaid keskkohast liigendiga ning seda võib pöörata 180 kraadi ümber oma telje. Kui siis avatud ekraaniga kaane taas masinale langetame — üllatus, üllatus — arvuti sai aru, et kasutaja soovib teda nüüd tabletina rakendada ning operatsioonisüsteem on osanud ekraanipildi tavasülearvutile omasest landscape’ist korralikult portrait’i keerata. Kaasasolevat pliiatsit, mis sülearvutirezhiimis on hea hiire asendajana, saab siis tavalise kirjutusvahendina kasutada ning masin saab hõlpsalt aru ka kehvemast käekirjast. Eestikeelse teksti korral küll tekib raskusi, sest tehisintellekt püüab kirjutatut inglise keelele lähendama hakata.

Mis seal sees on?

Nüüd vaataks masina sisemusse ja tutvustaks, milline mootor seda imeelukat edasi veab. Protsessoriks on tal Inteli mobiilsete protsessorite uuema põlvkonna esindaja. Küll mitte Pentium 4, kuid siiski tublit tööd tegev Pentium III–M 1,333 GHz, millel on ka juba 512 kB L2 ECC cache–mälu ja mis töötab 1,4 V pingega. Emaplaadi kiibistik on Trident ALADDIN–T integreeritud Trident CyberBlade XP Ai1 graafikakiirendiga.

Graafika kasutab AGP–siini ning jagab 16 MB operatiivmälu. Tavakonfiguratsioonis on arvutil 256 MB PC133 SDRAM operatiivmälu, mis on laiendatav kuni 1 gigabaidini. Laiendamiseks on sobivad Kingston KTT–SO133 tüüpi PC133 mälumoodulid suurusega 128, 256 ja 512 MB. Kõvakettana leiavad kasutust Hitachi ATA–5 IDE kettad, mida on võimalik valida mahus 20, 30, 40 ja 60 GB. Neist esimesed kaks 4200 rpm ja viimased 5400 rpm pöörlemiskiirusega. Minu käes olnud mudelil oli standardne 40 GB ketas.

Heli meisterdab masinas integreeritud ALI Audio Accelerator M1535, mis pakub 16–bitist stereoheli ning lisaks integreeritud kõlaritele ja mikrofonile on ta varustatud ka välistele seadmetele mõeldud pistikutega.

Võrguvalmiduse eest vastutavad Intel Pro/100 Ethernet kontroller ja integreeritud V.90 modem ning Toshiba Wireless LAN Mini PCI Card, mis toetab täielikult 802.11b spetsifikatsiooni. Integreeritud on ka kiire 4 MB/s infrapunaliides ning lisavarustusena on võimalik osta ka Bluetooth V.1.1 tugi. Lisaseadmete jaoks on arvutil üks Type II PCMCIA kaardipesa ja SD ning CF moodulite pesad. Välisliidestest pakutakse RGB monitori, kahte USB 2.0, LAN RJ–45, modemi RJ–11 ning juba mainitud mikrofoni ja kõlarite liideseid. Toitega varustab arvutit Li–Ion aku, millega tagatakse 3,6 kuni 4,5 tunnine tööaeg.

Ekraan on 12,1” puutetundlik aktiivmaatriks TFT, mis toetab Wacom Serial Pen Tablet’ it. Ekraani naturaalne lahutusvõime on 1024×768 16 miljoni värviga, kuid virtual desktop lubab ka lahutusi 1280×1024 ja 1600×1200. Lisaks juba mainitud pliiatsile saab kursorit juhtida ka sülearvutitest tuntud touchpad–tüüpi Alps Pointing Device’i abil.

Tarkvara

Tarkvaraliselt on Portege 3500 hästi varustatud ning töö alustamiseks koheselt valmis. Juba mainitud Windows XP TabletPC Editionile on installeeritud Window Journal, Microsoft Reader, Symbol Commander, Sticky Notes, mis toovad kaasa puuteekraani kasutusvõimalused. Lisaks on installeeritud suur hulk Toshiba utiliite, mis tagavad võrguühenduste loomise ja haldamise ning masina enese süsteemi ja tarkvara haldamise.

Testi tulemused

Kui arvutit sai testitud SiSoft Sandra 2003 testitarkvaraga, siis näitas ta ühele tublile töömasinale rahuldavaid tulemusi. Loomulikult ei saa neid võrrelda kaasaja kiireimate Inteli ja AMD lauaarvuti tulemustega, kuid mänguritele või arvutigraafikutele ta mõeldud polegi. Protsessor andis täisarv–arvutustes 2479 ALU Dhrystone ning ujukomas 1222 FPU Whetstone. Multimeedia–arvutustes sai ta täisarv iSSE 4785 it/s ning ujukoma iSSE 6015 it/s. Mälu eriti hiilgavat tulemust ei paku (440 MB/s), kuna tegu siiski nüüdseks juba kaks põlvkonda vana tehnoloogiaga. Kõvaketas pakkus tippandmevahetuskiirust 13 964 kB/s.

Hind Eestis pakutakse Portege 3500–le kaheaastast garantiiaega. Kuna tegu on integreeritud sülearvuti — tahvelarvutiga , siis pole hind just madal ning ületab ainult tablet PC omadusi pakkuvate analoogide oma. Et minu kätte sattus esimene meile jõudnud mudel otse maaletoojalt, siis ei oska kohalikku tarbijahinda veel öelda, kuid olema saab ta suurusjärgus 60 000 krooni. Toshiba USA koduleheküljel pakutakse sealseks hinnaks 2299 USD ning mudelile Portege 3505 (512 MB ja DVD) — 2499 USD.