Eile ei pääsenud eetrisse president Toomas Hendrik Ilves. Sajad tuhanded televaatajad jäid ilma presidendi jõulisest sõnumist: “Riik ei saa riigist ära kaduda!” President meenutas Riigikohtu 2010. aasta otsust, et tuleb leida mõistlik ülesannete jaotus riigi ja omavalitsuste vahel. Kas see kohtuotsus on tänaseks täidetud, küsis president? Sisuliselt ei ole, vastas Toomas Hendrik Ilves.
Sellest sõnumist ja paljust muust jäid ilma Eesti televaatajad. Neil jäi teadmata, et Tallinnas algasid linnade ja valdade päevad, millest võttis osa ja pidas kõne president.

Eile ERR-i kodulehel kell 12.08 avaldatud tekstiuudise andmetel kritiseeris president seal ka Tallinna TV-d. Presidendi kodulehelt küll seda lõiku ei leia, aga selle eest ERR selle avaldab. Küll ei vaevu ERR oma teleekraanil presidenti ja omavalitsusfoorumit näitama. Seda ei tee eile ka ükski eratelekanal.

Presidendi sõnum omavalitsustele lihtsalt pole nende arvates oluline.
Miks siis telekanalid presidendi eilse esinemise vastu huvi ei tunne?

Sest NII ONGI. Kusagil struktuurides ongi kallutatud jõud.

Niisiis surub ERR tekstiuudise pealkirjaks: Ilves kritiseeris Tallinna TV-d.
“Ilves rääkis täna Tallinnas linnade ja valdade päevade avamisel, et «ei suuda mõista omavalitsust, kes kurdab raha vähesust kohalike probleemide lahendamiseks, kuid samas alustab laia levikuga telekanalile sarnast kallist meediaprojekti,» vahendab ERRi uudisteportaal. 

«See on oma elanike maksutulu raiskamine,» ütles president.

Kui vaid president oleks teadnud, et see maksutulu raiskaja - Tallinna TV – osutus ainukeseks telekanaliks, kes presidendi esinemist pikalt näitas. Presidendi kõnet lasti kiita ka Linnade Liidu esimehel. Miks Tallinna TV seda tegi?

Sest NII ONGI. See seletab kõik. Sest teised seda ei teinud.

Tallinna TV näitas ka Edgar Savisaare kõnet, aga loota, et linnapea kõne sisu vastu mõni telekanal huvi tunneks, on mõttetu. NII ONGI.

Kas tõesti?
Külm hingus ronib mu seljalt edasi ja pitsitab mind kõrist.

Saan teada, et ajakirjanik Kärt Anvelti on mõjutanud RIIGISTRUKTUURID.

Prokuratuur nimelt. Paar nädalat tagasi kui soovisime koos Eesti ajakirjanike Liidu esimehega intervjuud peaprokurör Norman Aasalt, siis vastati meile, et peaprokurör ei leia selleks aega. Nüüd mõistan – aeg kulub mõjutamiseks, keelamiseks, salastamiseks. Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimehe analüüs on neile põhk, presidendi sõrmeviibutus tuuleõhk.

Nii ongi.

Päris jube.

Eile võttis Riigikogu vastu VEB-fondi lõpetamise seaduse. Ei loe siin midagi Riigikohtu otsus (nagu ei lugenud ka omavalitsuste asja puhul). VEB fondi oma olematute varadega pole enam ja NII ONGI. Nii ongi kokku lepitud. Kes lepib? Eks ikka struktuurid.

Jaanuaris avaldati Turu-uuringute ASi küsitlus struktuuride populaarsuse kohta. See tuvastas mitmete institutsioonide – EL-i peaministri, valitsuse ja teiste populaarsuse suurt langust. Kas keegi Eesti meediast peatus sellel ja küsis miks? Ei, sest NII ONGI. Küll analüüsiti seda langust Tallinna TV-s. Sest teised seda ei teinud.

Külm jutt jõuab nüüd laubani.

Loen eile, et sotsiaalministeerium on mõjutanud ametnikke, et nood ei räägiks meediale halvasti elektriautodest talvetingimustes. Nüüd siis saan aru, miks "Aktuaalne Kaamera" võttis 2. veebruaril ette pika reisi Orava valda ja laskis ametnikel elektri-Mitsubishit kiita. 

Nüüd saan aru, miks selline uudis!
Sest NII ONGI. On kokku lepitud. On juhendatud.

Veel saan eile teada, et iga viies Eesti laps on absoluutses vaesuses. See uudis levib online’is. Aga mitte telekanalites. Õhtuks on selle avaldanud Soome ja Rootsi infokanalid.

Eile kuulen veel, et Avatud Eesti Fond korraldas juriidilise abistamise neile, kelle kodud võivad pankade omaks langeda, kuna laenajad ei suuda buumiajal lahkelt jagatud raha (ka riigi kaudse abiga) tagasi maksta. 

See haakub 10.02. uudisega, et USA president Obama saavutas riigi ajaloo suurima finantskokkuleppe viie suurpangaga, et nad hüvitaksid eluasemeturul kõrbenud ameeriklastele mingigi osa kantud kahjudest. Kokku 26 miljardi dollari ulatuses kohustuvad viis panka, JP Morgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup ja Ally Financial maksma eluasemeturul kahjusid kandnud ameeriklastele hüvitust või laenuleppeid ümber tegema.

See uudis tuli Neeme Raualt Ameerikast. Kommentaari aga pole, diskussioonist rääkimata. Kas olete kuulnud?

Oleks selline (riigi) teguviis ka Eestis võimalik, kas oleks vähem vaeseid ja vähem absoluutselt vaeseid lapsi?

Mis see siis on, Obama? Kas rohkem riiki? Kas sotsiaalne küünarnukk? Kas võtaks eeskuju, President Ilves? Pigem sotsid. Aga ma ei usu. Pole jõudu. Suur koalitsioonistruktuur ju otsustab. Ja jääbki see vaesem ja suurem seltskond ikka Savisaare kukile. Aga sellest keegi eriti ei räägi, sest NII ONGI. Struktuurid on kokku leppinud. 

Minu käest küsis kunagine kolleeg Ainar Ruussaar, kas sa, Toomas, tõesti usud, et on olemas mingi vandenõu? Ei, ma ei usu vandenõusid, küll sai mulle selgeks vaid ühe, eilse lühikese talvepäeva jooksul, et struktuurides ongi kallutatud jõud.

Ja kõik kanalid, ERR mitu korda päevas, jahvatasid eile uudiseid ja kommentaare Anna-Maria Galojanist. Välja arvatud Tallinna TV.