Riigikogu delegatsioon sõidab sellel nädalal Kampalasse, kus toimub maailma parlamentide koostööorganisatsiooni – (inglise keeles Inter-Parliamentary Union, lühemalt IPU) peaassamblee kogunemine. Delegatsioonis on neli inimest ehk üks igast fraktsioonist. On tavaks, et parlamendi välissuhtlus ei ole ainult valitsuserakondade pärusmaa, vaid katab kogu parlamenti. Järgnevalt selgitan, miks selliseid sõite on vaja ja millest räägitakse seekord.

Let`s do it World - Hea Eesti Asi

Olen seda meelt, et iga Eesti parlamendisaadiku käik piiri taha peaks jätma maha mingi positiivse märgi. Tutvustama Eestit ja looma maailmas teadmist, et oleme üks väike, aga tubli riik nutikate inimestega ning et Eestist on alguse saanud mitu head asja, mis maailma paremaks teevad. Selle põhimõtte järgi olen püüdnud käituda ja usun, et seda teevad ka kolleegid.

Kui Riigikogu mind eelmisel aastal Parlamentidevahelise liidu (IPU) Eesti delegatsiooni juhiks valis, võtsin eesmärgiks tutvustada maailma parlamentidele Eestist alguse saanud Teeme Ära algatust, mida maailmas tuntakse Let’s do it World nime all. Ühtlasi tahan öelda kõigile neile viiekümnele tuhandele inimesele, kes end 2008. aasta mais ühel laupäeval kätte võtsid, kodust välja tulid ja Eestimaa puhtaks tegid: vaadake, mis meie ühistest talgutest on saanud!

Maailmakoristuskampaania algas tänavu 24. märtsil ning kestab 25. septembrini. Osalemas on üle 80 riigi, esindatud on kõik maailmajaod. Iga eestlane võib olla uhke – Eestist alguse saanud idee on tõesti levinud üle maailma.

Olen veendunud, et eriti Aafrika vajab Teeme ära kampaaniast tulenevat isetegemise ja korraldamise eeskuju ning toimivaid lahendusi, kuidas elukeskkonda elamisväärsemaks muuta ja asju ise ära teha, kõrgemalt tulevat käsku ootamata. Kus siis veel, kui mitte Parlamentidevahelise liidu foorumil Aafrikas kõnelda Heast Eesti Asjast, milleks Let`s do it World ju kahtlemata on.

Eesti näide edukast eelarvepoliitikast

Teeme ära kampaaniast on kujunenud omamoodi märk Eesti jaoks, mis sümboliseerib meile nii omast – võtame kätte ja teeme ära, tundugu alguses ettevõetav võimatu või teostamatu. Me „tegime ära“ ehk saavutasime riikliku taasiseseisvumise, oma raha kasutuselevõtu, liitumise EL-i ja NATO-ga, Tiigrihüpe jne. Loetelu võiks jätkata veel pikalt.

Üks oluline teema eesootaval IPU assambleel on organisatsiooni kulude kärpimine. Juba käesoleva aasta eelarve arutusel olnud vaidlused jätkuvad. 2012. aasta eelarve sai tasakaalu vaid tänu ühekordsetele tuludele, ilma nendeta oleks eelarve 2,25 protsendiga defitsiidis. Arutelud lähevad aina tulisemaks, sest kärpimisest ei ole pääsu. Eesti kogemus julgustab ka teisi riike otsustama ning meilt oodataksegi siinkohal eeskuju näitamist ja tuge. Sihiks peab olema, et ei riigid ega ka rahvusvahelised organisatsioonid ei saa kulutada rohkem kui tulusid on. Eestil on, mida näiteks tuua ja Eesti inimeste ühist kokkuhoidu ning tublidust kiita.

Euroopa piirid ja rahu

Kõik IPU liikmesriigid jaotuvad kuue geopoliitilise fraktsiooni vahel, Eesti kuulub Kaksteist Pluss (12+) fraktsiooni koosseisu koos 45 teise riigiga. Ukraina ja Aserbaidžaan ei ole veel oma grupivalikut teinud. Mõlemad riigid on esitanud avalduse 12+ fraktsiooniga liitumiseks ja otsus tuleb langetada Ugandas toimuval koosolekul. Juba on kõlanud nii poolt kui vastuargumente. Viimaseid just seetõttu, et nimetatud riigid ei vasta päris hästi demokraatlike riikide standarditele. Eesti huvides on aga valida pigem positiivse hõlmamise taktika ehk siis võtta nad vastu fraktsiooni liikmeks ja niimoodi demokraatlikele protsessidele neis riikides kaasa aidata.

Eeloleval nädalal tuleb arutusele veel mitmeid muidki küsimusi, näiteks kas toetada ettepanekut esitada IPU Nobeli rahupreemia kandidaadiks 2013. aastal. Kuna esindatakse demokraatlikul moel valitud parlamente, on ÜRO Peaassamblee kõrval tegu olulise esinduskoguga, mille tähtsus maailmas loodetavasti järjest kasvab.

Eesti osaleb IPU-s ja teisteski organisatsioonides ise ja räägib enda eest, levitades meie mõtteid ja edulugusid.

(Autor on riigikogu liige, maailma parlamentide koostööorganisatsiooni ehk Inter-Parliamentary Union Eesti delegatsiooni juht.)