Justiitsministeeriumi infosüsteemide ja tööprotsesside talituse juhataja Karl Laasi selgituste kohaselt on e-toimik menetlusasutuste ühtne infosüsteem, mille kaudu saavad nii politsei, kohtud kui ka prokuratuur vahetada omavahel eri menetluste raames kogutavat informatsiooni.

Tavakodanikule loob aga e-toimiku süsteem lisamugavust juba aasta lõpus, kui tekib võimalus saada ülevaade oma kehtivatest liikluskaristustest ja maksmata väärteoasjadest.

Laasi sõnul saab kodanikele mõeldud e-toimiku kaudu esitada ka kohtueelses menetluses näiteks liiklustrahvi vaidlustamise taotlusi ja enne trahvi väljakirjutamist saab inimene ka esitada politseile lisaselgitusi liiklusrikkumise kohta.

Esimene e-toimiku etapp rakendub juba juulikuu jooksul. Täielikult lähevad menetlusasutused e-toimiku süsteemile üle, kui kõik tehnilised eeltingimused on täidetud ning süsteem toimib vigadeta.

Prooviperioodil on siiani siiski esinenud suuremaid ja väiksemaid vigu.

Tuleva aasta jooksul hakkab e-toimik toimima juba kõikjal – siis minnakse e-toimikule üle tsiviil- ja haldusmenetluses. Prokuröridele tähendab e-toimiku kasutusele võtmine näiteks pabertoimikute kaasas tassimise vajaduse kadumist.