Valitsuse määruse kohaselt moodustatakse 1. augustist uus riigi rakenduskõrgkool - Tartu Kõrgem Kunstikool. Tartu Kõrgem Kunstikool moodustatakse Tartu Kunstikooli baasil, teatas haridusministeeriumi pressinõunik DELFIle.

Tartu Kõrgema Kunstikooli kui riigi rakenduskõrgkooli peamisteks tegevusvaldkondadeks saavad olema kunstialase diplomiõppe korraldamine, erialaste uuringute läbiviimine ja arendustegevus. Õpetatavad erialad on:
- nahakunst;
- skulptuur;
- tekstiilikunst;
- mööbli kujundamine ja restaureerimine;
- fotograafia;
- maalimine ja maalingute restaureerimine;
- meedia- ja reklaamikunst.
Nominaalne õppeaeg neil erialadel on 4 aastat.

2001. aastal hakkab Tartu Kõrgemas Kunstikoolis õppima 221 üliõpilast.

Kõrgema Kunstikooli moodustamisega tuleb Tartu kunsti- ja haridusellu aastas juurde kuus miljonit krooni, sest õppekavadele kehtestatud koefitsientide ning õppekoha maksumuse erinevuste tõttu on kunstierialade õpetamine rakenduskõrgkoolis kallim kui kutseõppeasutuses.

Kunstierialadele kehtestatud arvestuslik koefitsent on 4,2 ning baasmaksumuseks sel aastal 12600 krooni ühe õppekoha kohta.

Alates 1990. aastast on Tartu Kunstikool oma õppekavasid ümber töötanud ja viinud need kõrghariduse tasemele. Avatud on mitmeid uusi erialasid, mille õppekavad on koostatud kõrghariduslikele õppekavadele esitatavatest nõuetest lähtuvalt. Tartu Kunstikool on edukalt osalenud mitmetes projektides, sealhulgas 1993-1997 Eesti ja Soome Haridusministeeriumi vahelises koostööprojektis Kamare, mille eesmärgiks oli viia neli Eesti keskastme kutseõppeasutust tasemele, mis võimaldaks taotleda rakenduskõrgkooli staatust.

Vastavalt 1999. aasta juulis haridusministeeriumis toimunud nõupidamise otsusele alustati ettevalmistusi Tartu Kunstikooli kui riigi kutseõppeasutuse ümberkorraldamiseks riigi rakenduskõrgkooliks.