Haridus- ja teadusministeeriumi ning teaduskompetentsi nõukogu tegevus teadusteemade rahastamise üle otsustamisel on olnud läbipaistmatu, teatas BNS-ile riigikontrolli pressiesindaja.

“Selliseks hinnanguks annab põhjust asjaolu, et teadusasutused ei teadnud reegleid, mille alusel teadusraha taotleda, ega ka põhjusi, miks summat vähendati või jäeti mõni teema hoopis ilma rahata,” ütles pressiesindaja.

Riigikontroll märgib samas, et seotud osapooled on end otsustamisel alati taandanud ja seega ei leidnud riigikontroll huvide konflikti.

Samuti märgib riigikontroll, et teadusrühmad ei ole saanud raha tegelikke vajadusi arvestades, vaid märkimisväärne arv taotlusi rahuldati osaliselt, mistõttu teadusasutustes ei olnud võimalik tagada normaalset teadustööd ja teadlaste põhipalka.

“Näiteks mõnel juhul eraldati summa, mis tagas töötasu vaid ühele teadurile. On selge, et sellisel juhul kannatab kogu teadusprojekti läbiviimine,” ütles pressiesindaja.

Riigikontroll tegi ministeeriumile ettepaneku töötada koostöös teaduskompetentsi nõukoguga välja teaduse sihtfinantseerimise strateegiline arengukava ning täiustada rahastamise mehhanismi, sealhulgas riigi tellimuse põhimõtteid teadusele.

Samuti tuleks edaspidi hoiduda kinnitamast summasid, mis jäävad allapoole uuringu rahastamise minimaalmäära.

“Läbipaistvuse huvides peab hakkama aga taotlejatele põhjendama kõiki otsuseid, mis puudutavad raha vähendamist või selle andmisest keeldumist,” ütles pressiesindaja. Ta lisas, et haridus- ja teadusministeerium lubas kõiki riigikontrolli ettepanekuid arvestada.