Enne õhtust duelli ETV stuudios ja Delfi blogis, kirjutas Indrek Tarand pöördumise, miks on debatt oluline ja miks ERR tegi valesti, et teda poliitstaaridega  - Ansip, Savisaar, Kelam, Helme, Lauristin jne - samasse saatesse ei kutsunud.

"Täna õhtul on viimane valimiseelne televäitlus ja ma väga loodan, et viimaks jõuavad kurikuulsad esinumbrid ka sisuliste Euroopa teemadeni. Seni on kahjuks kuulda olnud vaid asjassepuutumatuid lihtlauseid („Rahu!“, „Kindel!“, „Võrdne Euroopa“, „Mul on plaan, korruptsioon!“).

Kuna esinumbrid ise on end nimetanud nii mammutiteks kui saurusteks, siis ma oletan, et nad pole kursis Charles Darwini evolutsiooniteooriaga ning ajaloolise faktiga: mõlemad liigid on välja surnud.

Ning kui nad täna ka Euroopa probleeme ei käsitle, siis juhtub nii ka poliitsaurustega.

Ehkki normaalsed eurooplased jälgivad hoopiski Champions League`i finaali kahe Madridi võistkonna vahel, olen mina sunnitud tegelema multi-tasking`iga. Kõrvaltoas üürgab ingliskeelne jalkaülekanne, aga lugupidamisest konkurentide vastu jälgin siiski ka nende mõttekäike. Ja panen Delfi palvel kirja omi kommentaare.

Muidugi, kui ERR saaks lahti parteilise pärisorjuse ja toiduahela hukatuslikest mõjudest, siis ei saaks ma jalgpalli üldse vaadata, sest peaksin ka ise kuumas stuudios prožektorite valguses higistama. Ja higistama ka argumenteeritud väitluse nimel.

Õnneks on ERR parteilastest domineeritud nõukogu paindumatu ja järgib raudselt oma partokraatiat soosivaid programmi printsiipe. Margus Allikmaa kurtmine, et „tahaks teha küll häid saateid, aga näe, reeglid ei luba“ pole ju arukas jutt. Esitage nõukogule uued kontseptsioonid ja nõukogu muutku iseenda kinnitatud reegleid! Kui mul suvel vaba aega on, võin kirja panna XXI sajandi jaoks sobivaid formaate ja need ERR-ile kalli raha eest ära müüa.

Seega kohtudes Delfi lugejatega, sidustan neid ka Eesti esinumbrite ja rahvusringhäälinguga, pakkudes loodetavasti ka sisulist kinnitust, et Eesti on vägagi seotud Euroopa Liiduga, mitte ei asu kuskil väljaspool Euroopat. Mis sellest, et valimiskampaaniate mõjul võib sellinegi mulje jääda."

Liveblogi valimiste suurima debati eel algab Delfis ca kl 21.15.