30 häält kindlustanud Reformierakonna kandidaadi Siim Kallase ja 22 saadiku toetuse saanud IRL-i (14) ning Vabaerakonna (8) kandidaadi Allar Jõksi minevikus on ka varjatud pool.

Kallast saadab taak, mis paneb teda intervjuudes ebamugavalt tundma. Jõks on advokaadibüroo Sorainen partnerina pidanud alati valima, keda esindada.

Suure avapauguga Estonia teatri kammersaalis presidendiks kandideerimise kampaaniat alustanud Siim Kallas avaldas kevadel raamatu ning on siiani soosikute seas püsinud. Kallas on teatanud kindlast sihist kandideerida parlamendivoorude järel ka valijameeste kogus.

Kallasest kuu aega hiljem presidendiks kandideerimise soovist teada andnud Jõks näib enesekindlana ning töötab iga päev selle nimel, et koguda valijameeste kogus piisavalt suur toetus. Selle nädala alguses IRL-i, Vabaerakonna ja Keskerakonna esindajatega kohtunud Jõks on säilitanud võimaluse saada valimiskogus ka Keskerakonna toetus.

Delfi TV debatis tutvustavad presidendiks pürgijad enda vaateid ja seisukohti nii sise- kui välispoliitikas. Jõks ja Kallas arutlevad julgeolekukeskkonna üle ning pakuvad lahendusi, kuidas Eesti majandus taas tõusule viia.

Jõks on mõtestanud enda jaoks kolm põhilist väärtust, millest presidendina lähtuma peaks: väärikus vabadus ja vastutus. Neid täpsustades tõi Jõks välja väljendus- ja majandusvabaduse ning vastutuse ka valijate ees.

Kallas tõstis enda kõnes, kui ta presidendiks kandideerimisest teatas, esile, et Eestil tuleb valida, kas liikuda avatuse suunas või mitte. Samuti püstitas Kallas topeltkodakondsuse küsimuse ning rõhutas liberaalsust.

Jõksi ja Kallase kõrval on esitamiseks vajalikud 21 häält kindlustanud veel ka Keskerakonna kandidaat Mailis Reps.

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kandidaadil Eiki Nestoril on riigikogus 15 toetushäält ning teda esimeses voorus üles seada ei ole võimalik. Konservatiivne Rahvaerakond on enda kandidaadiks valinud erakonna esimehe Mart Helme, kellel jääb samuti riigikogu voorudes kandideerimiseks hääli puudu. Valijameeste kogus esitatakse tõenäoliselt ka välisminister Marina Kaljuranna kandidatuur.