“Saatsime Kandahari kaks kõrgemat komandöri, et takistada relvade hajumist linnas. Ma usun, et üleandmine on nüüd alanud,” ütles Karzai reedel.

Loodetavasti lõpeb Kandahari ülevõtmine kahe-kolme päevaga, lisas ta.

Relvade äraandmine kuulub alistumiskokkuleppesse, mille Karzai neljapäeval Kandahari kaitsjatega sõlmis. Talibani-vastased on Kandahari piiranud USA vägede toetusel.

Uudisteagentuur Afghan Islamic Press teatas varem, et Talibani liider mulla Mohammad Omar käskis oma meestel alustada relvade üleandmist hõimujuhtide, islamiõpetlaste ja endiste modžaheedi komandöride komisjonile, mida juhib endine modžaheediliider mulla Naqibullah, kes nüüd linnas kontrolli üle võtab.

Talibani esindajad kinnitasid, et üleandmine on alanud ning käest antakse ka Kandahari naaberprovintsid Helmand ja Zabul.

Mõnede allikate teatel on Kandaharis puhkenud tsiviilomandi ja humanitaaragentuuride ladude rüüstamine.

Talibani lihtliikmetele antakse armu, mulla Omaril aga tuleb kohtu ette minna, toonitas Karzai.

Omar ja tema nõunikud peavad oma kuritegude eest kohtu alla minema. Omar peab terrorismit lahti ütlema ja loobuma igasugustest suhetest saudi terroriliidri Osama bin Ladeni rühmitusega al Qaeda, ütles Afganistani tulevne valitsusjuht Karzai.

“Kohus ootab kõiki, kes on kuritegusid sooritanud. Omar ei ole isegi teinud avaldust, et ta kahetseb. Kui ta leitakse, läheb ta kohtu ette,” ütles Karzai.

Karzai tõrjus kuuldusi lahkhelidest endise Kandahari kuberneri Gul Aghaga, kes olevat vihastanud, et talle Kandahari uues juhtkonnas mingit osa ei antud.

“Kõik on korras. See oli arusaamatus,” ütles Karzai.

Agha väed teatasid neljapäeval pärast alistumiskokkulepet, et hõivasid Kandahari lennuvälja, ja lubasid reedel linna tungida.

“Loodan, et kõik saab korda. Gul Agha on hea afgaan,” kommenteeris Karzai.