Minister palus riigi IT- ja telekommunikatsiooniametil koostada ülevaade digitaalse e-hääletuse kogemustest eri riikides ja võtta erilise fookuse alla pühapäevased valimised Eestis, teatab uudistebüroo Ritzau.

“Parlamendivalimised Eestis olid üldrahvalike valimiste internetihääletuse esietendus maailmas ja võivad osutuda sellisena ajalooliselt tähtsaks. Sellepärast on vaja ülevaadet vastavatest rahvusvahelistest kogemustest,” ütles minister.

Sander teatas, et soovib ka eri ametnike ning siseminister Lars Lokke Rasmusseniga arutada, kuidas ületada need praktilist ja juriidilist laadi takistused, mis on seni seganud e-hääletuse korraldamist Taanis.

Ka Leedu peaminister Gediminas Kirkilas andis kolmapäeval korralduse moodustada töörühm e-hääletussüsteemi loomiseks riigis, teatas valitsuse pressiesindus. Eeldatavalt Eesti edust tiivustatud Kirkilas leiab, et Leedu e-hääletussüsteem peaks olema valmis juba seimivalimisteks, mis toimuvad järgmise aasta sügisel.

Leedu seim kiitis pärast arutamist e-hääletuse projekti ning internetihääletuse kontseptsiooni heaks.

Keskvalimiskomisjoni esimehe Zenonas Vaigauskase sõnul kulub e-hääletuse juurutamiseks umbes kaks miljonit litti ehk üheksa miljonit Eesti krooni.

Eestist sai pühapäeval esimene riik maailmas, mille parlamendivalimistel sai hääletada interneti vahendusel. Seda võimalust kasutas üle 30.000 inimese.