Igal ajakirjanikul on kodanikuna õigus valimistel osaleda, kuid kahel toolil korraga istumine on probleem, ütles Valner Vikerraadio saates „Rahva teenrid“.

Märksa paremini lahendas tema hinnangul olukorra Maaleht, kus peatoimetaja Aivar Viidik peatas Peeter Ernitsa töölepingu parlamenti pürgimise ajaks. Valner toetab Viidiku seisukohta, et valimiskampaania ajal ajakirjaniku töö tegemine rikub kandidaatide võrdse kohtlemise põhimõtet, sest poliitikute artiklite avaldamisele on seatud sel ajal piirangud.

Valner tõi võrdluse ka spordivallast: „Korvpallis võib mees olla ühes mängus kohtuniku rollis ja teises mängija, aga ühes mängus ei saa olla kahes eri rollis korraga,“ nentis ta.

Sulev Valner rääkis, et Eestis on viimase paarikümne aasta jooksul kujunenud ajakirjanike seas välja põhimõtteline tsunftisisene kokkulepe, et kui tõsine uudiste- või poliitikaajakirjanik valimistel osaleb, siis ei saa ta samal ajal ajakirjanikuna tegutseda. „Seisus kohustab käituma korralikumalt, kui JOKK-mentaliteet lubaks,“ lausus ta.

Igal inimesel on Valneri sõnul küll õigus poliitikasse minna, kuid ajakirjanik võtab parlamenti pürgides suure riski, sest kui ta sisse ei saa, siis on oma varasema töö jätkamine üsna keeruline: „Pole väga lihtne tagasi tulla, kui inimene on juba korra astunud teisele poole kraavi. Kui ei saa sisse, tuleb end taas ajakirjanikuna tõestada.“

Valneri arvates ei tohiks siiski andekalt inimeselt pärast poliitiku karjääri ära võtta võimalust oma varasemale tööle naasta. „Kuid see eeldab, et inimene deklareerib selgelt, et ta pole enam poliitik. Mingi üleminekuaja järel on see võimalik,“ märkis ta.