Ekspress.ee toob toonase loo uuesti lugejateni.

Katoliku kiriku pea paavst Johannes Paulus II matused Vatikanis muutsid aprilli algul sulatõeks kõnekäänu “kõik teed viivad Rooma”.

Kohale sõideti, kes millega sai. Kõrged väliskülalised, presidendid, peaministrid, kroonitud pead ja nende esindajad saabusid oma erireisidega kõigi mugavuste keskel. Nad omasid garanteeritud ligipääsu tseremooniatele ning VIPide turvamiseks rakendati erijõud kuni lennuväeni välja.

Lihtsad palverändurid ummistasid reisilennukeid ja ronge või logisesid Rooma poole oma Krakowist ja Varssavist renditud bussides. Paljudel juhtudel vaid selleks, et kohale jõudes avastada: eesmärgi ja oma silma vahele jäävad ikkagi kas rahvamass või teleekraan.

Tegu oli austusega mehele, kes juhtis maailma vanimat järjepidevalt tegutsevat institutsiooni. Roomakatoliku kirik loeb oma liikmeks üle ühe miljardi inimese tervel maakeral. Vatikani sõitis neist kokku “vaevalt” neli miljonit — Itaalia pealinnal Roomal, mis paavstilinnakut ümbritseb, on umbes kolm miljonit elanikku.

Võrdluseks — Eesti suures naaberriigis Venemaal enim levinud vene õigeusul on üle saja miljoni järgija. Venemaa kirikupea on tema pühadus Moskva ja kogu Venemaa patriarh Aleksius II, kodanikunimega Aleksei Rüdiger (76).

Moskva patriarhaadi vene õigeusu kiriku liikmetel Eestis oli viimati võimalus usujuhile näost näkku pikka iga soovida 2003. aasta septembris, kui tema pühadus üle aastate sünnimaad külastas. Aleksius käis Tallinnas ka oma vanemate haual, kus toimus mälestustseremoonia. Ametlik ülevaade kajastab seda sündmust: “Tema Pühadus meenutas, et ligi 11 aastat ei saanud ta langetada pead oma vanemate haual, kes on maetud Eestimaa mulda, ning see lasus tema südamel raske koormana.”

Aleksius II külastuse üks kõrgpunkte oli Kuremäe klooster, mis oma püsimise nõukogude ajal märgatavalt võlgneb just praegusele Moskva patriarhile.

Seoses külastusega ilmusid Eesti ajakirjandusse mitmed spekulatsioonid, et Aleksius II soovib lasta end pärast surma matta just Kuremäele, mis on patriarhile väga südamelähedane koht.