“Seni valitses eratarbijatele mõeldud telefoniteenuse turul pentsik olukord,“ põhjendas telefoniteenusega turule tulekut Starmani tegevjuhi Peeter Kern. “Olgugi, et vormiliselt võisid kliendid küll teenusepakkujat vahetada, maksid nad tegelikult jätkuvalt igakuist makset ka Elionile, kuna ei Uninetil, Tele 2-l ega väiksematel teenusepakkujatel pole oma võrku, mida eratarbijad kasutada saaksid.” Starman pakub telefoniteenust oma, algselt kaabeltelevisiooni ja andmeside jaoks välja ehitatud võrgu kaudu, mis muudab teenuse sõltumatuks Elionist. Kerni sõnul on Starmani teenus kliendile mugav lahendus, sest ühelt operaatorilt saab ühe lepingu ja ühe arvega kolm teenust: kaabeltelevisiooni, interneti püsiühenduse ja tavatelefoni.

Starmani võrk katab praegu ca 200 000 kodu, mis on umbes 1/3 Eestimaa kodumajapidamistest. Telefoniteenust hakatakse pakkuma samades piirkondades, kus täna toimib Starmani interneti püsiühendus ehkca 80% olemasoleva võrgu piirkonnas, ülejäänud võrgud on veel moderniseerimisel. Esialgu pakub Starman telefoniteenust kuumaksuta, hiljem saab kuumaksuks 79 krooni, mis on 20% soodsam kui Elionil ning võimaldab kliendil säästa aastas 240 krooni. Ettevõtte tegevjuhi Peeter Kerni sõnul hoitakse telefoniteenuse hinnapoliitika lihtne ja selge. “Eesti-sisesed kõned tavatelefonile maksavad pidevalt 25 senti/minut, kõik võrgusisesed kõned on tasuta,” lausus Kern. Võrreldes Elioniga on Starmani kõneminuti hinnad päevasel ajal 25% ja õhtusel ajal 10% odavamad. Starmani võrgust võetud kõned välismaale ja mobiilivõrkudesse on 10-20% odavamad kui Elionil.

Kõige tõenäolisemate telefoniteenuse tellijatena näeb Starman olemasolevaid internetikliente, kellel on olemas teenuse tarbimiseks vajalik kaabelmodem. “Telefoniteenuse aktiveerimiseks on tarvis olemasolevate kaabelmodemite täiustatud versiooni, kus on ühenduspesa ka telefoni tarvis,” selgitas Starmani telefonitoote projektijuht Ekke Einberg. “Kõigil telefoniteenusest huvitatutel vahetatakse olemasolev modem uue, telefoniteenuse kasutamist võimaldava vastu välja tasuta.” Elioni võrgust üle tulevad kliendid saavad tänu selle aasta algusest jõustunud seadusele säilitada ka oma vana telefoninumbri.

Starmani telefoniteenuse näol on tegu VoIP (Voice over Internet Protocol) tehnoloogiaga, mis kasutab pakettkommutatsiooni. Telefoniaparaat, mida klient kasutab on täpselt sama, kuid lisatava modemi vahendusel toimuv pakettkommutatsioon on põhimõtteliselt odavam kui oma ideelt juba 100 aastat vana olev lülitatav kommutatsioon. “Analüütikud ennustavad, et magistraalsides muutub VoIP domineerivaks juba 2005. aastal,” märkis Einberg. Teenus töötab spetsiaalselt telefoniteenuse tarvis eraldatud andmeside riba peal, andmesidekanali täiskoormus telefoniteenust ei sega, kõnekvaliteet on pidevalt hea.