Ülem-Suetuk on suurim väljaspool Eestit asuv eestlastest põhielanikkonnaga küla, kus elab ligi 300 inimest. 1850. aastal soomlaste asutatud külas on olnud nii eesti kui soome kool, ent praegu pole alles kumbagi, selgitas ministeeriumi esindaja BNS-ile.

Lapsed käivad endise soome kooli hoonesse rajatud venekeelses koolis. Eestikeelne õpetus lõppes Ülem-Suetukis 1937. aastal.

Taas hakati eesti keelt õpetama 1991. aastal. 2000.-2001. õppeaastal saatis haridusministeerium Ülem-Suetukki eesti keele õpetaja. Nelja aasta jooksul on koolis töötanud kaks Eestist lähetatud õpetajat: Piret Toomet ja Airi Lauri.

Ministeeriumi keeletalituse juhataja Tõnu Tender ütles BNS-ile, et õpetajaks kandideerijatel peab olema kindlasti eesti keele õpetaja kvalifikatsioon, samuti tuleb osata vene keelt.

“Olulised ka isikuomadused — optimism ja rõõmsameelsus,” rääkis Tender. “See inimene peaks suutma leppida kehvemate tingimustega kui siin, samuti peaks ta olema avatud suhtleja ning valmis sealseid külainimesi igati aitama.”

Tenderi sõnul on lubatud perekond kaasa võtta, iseküsimus on, kas ühe õpetaja palgaga suudetakse seal mitmekesi ära elada. “Seni on õpetajad Siberis viibinud üksinda.”