Tbilisi poolt Lõuna-Osseetia vallutamiseks planeeritud sõjaline operatsioon erakordselt halvasti ettevalmistatud, ütles president Ševardnadze oma intervjuus Saksa nädalakirjale Bild.

„Gruusia ei oleks pidanud sisenema Tshinvalisse sellisel ettevalmistamata moel. See oli tõsine viga,” ütles veteranpoliitik Ševardnadze, märkides, et praegune olukord on väga keeruline, pingeline ja tema arengusuund on täiesti arusaamatu.

Ševardnadze arvates oleks Gruusia sõjaväejuhid pidanud kõik võimalikud ohud läbi kaaluma, ka Vene armee omapoolse võimaliku liikumise Lõuna-Osseetiasse.

Venemaa oli kaua planeerinud Gruusia tõmbamist sõjaseisukorda, kuid Tbilisi eiras seda, sest lootis liialt palju oma jõule ning sattus selle tulemusena Moskva poolt loodud lõksu, lisas veteranpoliitik.

Gruusia poliitika grand old man avaldas lootust, et president Mikheil Saakašvili ja tema Lääne partnerite läbirääkimised toovad siiski endaga kaasa praeguse konflikti lõpu regioonis.

Eduard Ševardnadze oli Mihhail Gorbatšovi võimul oleku ajal, aastatel 1985 kuni 1990 Nõukogude Liidu välisminister. Aastal 1995 sai temast Gruusia president. 2003. aasta Rooside revolutsiooni tõttu oli ta sunnitud tagasi astuma ning uueks riigipeaks valiti Mikheil Saakašvili.

Ševardnadze on ka varem Saakašvili poliitikat kritiseerinud, eriti tema suhteid Venemaaga.