Kuuldavasti ei räägi paljud Hodorkovski endised alluvad just head nafta- ja gaasikompanii Jukos ärilistest põhimõtetest. Kuulujuttude järgi olevat Hodorkovski plaaninud müüa oma ettevõte ameeriklastele ja seda vaid 40-60 miljardi dollari eest. Jänkid oleksid sellega omandanud umbes 30 protsenti Venemaa naftavarudest.

Meenutades Hodorkovski vangistusele eelnenud aega, sai minu hinnangul talle saatuslikuks (president Putini vastase) opositsiooni avalik ning varjatud rahastamine. Sealjuures ei mänginud erinevate poliitiliste jõudude poliitilised suundumused rolli - põhiline oli leppimatu positsioon. Opositsiooni toetamisega rikkus ärimees Hodorkovski Vene võimude ranget soovitust: tegelege bisnisiga, kuid ärge toppige oma nina riigi asjadesse!

Ja läkski nii, nagu igati loogiliselt minema pidi. Hodorkovski arreteerimise peamised põhjused olid poliitilised, aga neid maskeeriti kriminaalsüüdistustega.

Omaette põneva loo moodustab saksa ametnike ja eraisikute osa Mihhail Hodorkovski vabastamises. Miks just sakslased?! Ehk on tõepoolest õigus Venemaa-eksperdil Alexander Rahril, kelle arvates suutis Saksa diplomaatia säilitada nõukogude ajast pärit mitteformaalse suhtlemise kanalid Vene partneritega? See on miski, mille näiteks ameeriklased ja ülejäänud eurooplased on juba paljuski minetanud.

Arvestades, et asjasse on segatud kunagine Saksa välisminister Hans-Dietrich Genscher (ametis aastail 1974 - 1992), saab nende mitteformaalse suhtlemise kanalite olulisus veelgi ilmsemaks. Praegu 86 aastat vana Genscher taandus pärast Nõukogude Liidu varisemist ja Horvaatia ühepoolse iseseisvuse väljakuulutamise ülikiiret tunnustamist (mis omakorda järsult eskaleeris juba alanud halastamatut kodusõda) riigiametist advokatuuri.

Sedavõrd kummalisem on tema ootamatu väljailmumine rahvusvahelise avalikkuse ette just praegu. Ehk annab aeg siin kunagi arutust.

Mida võisid vahendajad Venemaale lubada? Hodorkovski väidetavalt kokku varastatu tagastamist Vene riigile?!

Kui nüüd tagasi reaalsusesse tulla, siis üritas president Putin lahendada Mihhail Hodorkovski vabastamisega enne Sotši taliolümpiat mõningaid poliitilis-imagoloogilisi probleeme.

PS! Kuidas suhtuvad Hodorkovskisse tavalised Vene inimesed? Tänu Vene riigi kontrolli all olevale meediale suhtutakse temasse kui vargasse. Samuti avaldatakse nördimust, at ainult käputäis suurvarastest-oligarhidest on süüdi mõistetud.