Meie riik on üks salapärane riik. Suured asjad, kogu ühiskonda puudutavad poliitilised ja majanduslikud afäärid jäävad siin enamasti tarviliku seletuseta. Me näeme neist vaid jäämäe tippu, mida liigutavad meile tundmatud süvahoovused.

Miks ikkagi vallandati kindral Kert, kes Ameerikas "rumalamaks küll ei olnud läinud"? On need õudsed mineviku varjud või kurjad kired, mis tema kuldpaguneid tuhmistavad? Sellele küsimusele ei suuda vastata ei poliitikud ega meedia. Mis Eesti kaitseväe juhtimisega nüüd edasi saab? Ei tea...

Eesti panga juhte kuulab salakõrv tõenäoliselt pealt, kirjutas eelmine Ekspress. Kes kuulab ja miks kuulab? Ja kas sel on mingi seos Vello Venseli afääriga? Ja mis Venseliga ikkagi juhtus? Vastust teab vaid tuul... Ja võibolla Kapo.

Meie valitsus on alustanud kampaaniat endiste KGB-laste maalt välja saatmiseks. Miks just nüüd? Kas KGB koondab põranda all ridu? Või on see ebasõbralikkuse akt Venemaa vastu. Teade Max van der Stoelile?

Lisaks riigivõimu salapärale heljub seletamatus (või lausa nõutus) ka pangamiljonite kadumise ümber. Kuidas ikkagi haihtusid Kolditsa 66 miljonit? Kas teda ajendas omakasu? Kas ta oli tankist? küsib ajakirjandus vastust leidmata. Shveitsi tuulde lennanud 10 miljoni dollari järgi pole üldse enam mõtet küsida, see lugu on juba nii vana, et kuulub rahvaluuleteadlaste uurimisvalda. Kas folkloristid ikka koguvad juba lugusid fantoomkapten Pihtist?

Salapärane on kõik, mis on piisavalt suur ja oluline. Kelle huvides sukeldub Estoniale Gregg Bemis? Kas meie valitsus- või parlamendi komisjonid on teavitanud ühiskonda arusaadavalt oma aegade jooksul tehtud uurimistööst, olgu näiteks või jäägrikriisi kohta?

Loomulikult on pime ka kõik suurte kuritööde ja allilmaga seonduv. Kes tappis pastor Meri, Jimmy Hoffa ja Mait Metsamaa? Kas ka Mati Klooren tapeti?

Inimene on saladus, armastas korrata Dostojevski. Praegu paistab, et saladus on võim, raha ja kuri. Inimene on lihtne. Kui naine laseb, siis mees ka paneb, hõiskab raadioreklaam. Autole õli, mehele õlu!

Kuidas suudavad need inimesed, kel, nagu reklaam ütleb, tagumik hinnas, juhtida ja valitseda nii keerukat ja salapärast riiki? Selles ongi küsimus. Kas nad peaksid teadma, mis tegelikult toimub?